Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Vo Vysokých a Západných Tatrách trvá lavínové nebezpečenstvo

Foto: TASR/Pavol Ďurčo

V stredu ráno bolo na horách polooblačné počasie s hmlami a nízkymi teplotami.

Liptovský Hrádok 15. novembra (TASR) – Nebezpečenstvo zosuvov v pohoriach Veľkej a Malej Fatry v stredu kleslo. Snehová pokrývka tu má len malú hrúbku a sneh sa pozitívne stabilizoval. Preto tu momentálne Horská záchranná služba (HZS) neregistruje žiadne nebezpečenstvo. Vo Vysokých a Západných Tatrách však nad 1800 m n. m. trvá už niekoľko dní druhý stupeň lavínového nebezpečenstva z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Pre TASR to uviedol Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie HZS.

Buliak upozornil, že už pri prvom stupni lavínového nebezpečenstva môžu byť turisti ohrození pádom lavín. "V najvyšších polohách je sneh stále prachový, previaty na záveterné strany. Môžeme tu nájsť aj 80 centimetrov nafúkaného snehu v doskách a vankúšoch, ktoré predstavujú hlavné nebezpečenstvo," informoval.

V stredu ráno bolo na horách polooblačné počasie s hmlami a nízkymi teplotami. Sneh z predchádzajúcej periódy sneženia je podľa informácií zo Strediska lavínovej prevencie dobre zviazaný a vytvoril stabilný základ. "Počas včerajšieho dňa sa vplyvom slnečného žiarenia a nočných mrazov na povrchu snehu vytvorila kôra," uzavrel Buliak.