Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Oravská obec Lokca sa snaží predať nevyužívaný vlek

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Vlek na kopci Kýčera stojí nevyužitý už päť rokov, za tento čas oň neprejavil záujem žiadny investor.

Lokca 6. decembra (TASR) - Oravská obec Lokca v Námestovskom okrese sa dlhodobo snaží predať miestny lyžiarsky areál. Vlek na kopci Kýčera stojí nevyužitý už päť rokov, za tento čas oň neprejavil záujem žiadny investor.

"Vlek sme ponúkli na predaj, no zatiaľ oň nik neprejavil záujem. Problémom určite nie je cena, pretože tá je predmetom dohody," povedal pre TASR starosta Lokce Miroslav Valčičák. V dedine žije takmer 2300 ľudí, za komfortnejšou lyžovačkou do stredísk so sedačkovými lanovkami cestujú len pár kilometrov, vlek na svahu pri obci tak ostáva nepovšimnutý. "Terén nášho vleku tiež nie je vhodný pre každého, využili by ho skôr zdatnejší lyžiari," uviedol.

Veľkým problémom boli podľa neho ostatné zimy, ktoré lyžiarskym areálom nepriali, keďže aj na severe Slovenska už je problém s nedostatkom prírodného snehu. "Bez umelého zasnežovania nie je možné vlek spustiť, pre nás by to bolo mimoriadne finančne náročné. Ostal tak nevyužitý a už nemá význam ho sprevádzkovať," podotkol Valčičák s tým, že starý vlek v Lokci nemôže konkurovať moderným lyžiarskym strediskám v okolí. "Lyžiari dnes majú záujem o úplne inú lyžovačku, ich nároky sú väčšie," upozornil.

Podobne sa o predaj starého detského vleku niekoľko rokov snaží aj samospráva v neďalekom Hruštíne, no kupca stále nenašla. Lyžiari o tento areál stratili záujem po vybudovaní lyžiarskeho strediska pár kilometrov za obcou na severnej strane Oravskej Magury.