Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Osadu Vlkolínec zapísanú v UNESCO navštívil v lete rekordný počet ľudí

Vlkolinec, ilustračné foto Foto: TASR/František Dejči

Kým po minulé roky sa návštevnosť osady pri Ružomberku pohybovala na úrovni 35.000 až 45.000 ľudí ročne, tentokrát prišlo takmer 30.000 návštevníkov len v júli a auguste.

Vlkolínec 22. októbra (TASR) - Pamiatková rezervácia ľudovej architektúry Vlkolínec, ktorá je od roku 1993 zapísaná do Zoznamu Svetového dedičstva UNESCO, prilákala počas leta rekordný počet turistov. Kým po minulé roky sa návštevnosť osady pri Ružomberku pohybovala na úrovni 35.000 až 45.000 ľudí ročne, tentokrát prišlo takmer 30.000 návštevníkov len v júli a auguste.

Hlavnými lákadlami boli okrem stálych expozícii ručne tkaný Koberec národov a maketa Domu Unesco. "Do obidvoch aktivít sa v rámci tvorivých dielní mohli zapojiť všetci návštevníci Vlkolínca. Na koberec pridávali stužky so svojím menom a krajinou odkiaľ prišli, podobnými iniciálami označovali aj šindle tvoriace strechu makety Domu UNESCO," informoval TASR Martin Hromada z ružomberskej radnice.

Koberec národov s vlastnoručne vyrobenými stužkami, na ktorých sú názvy krajín a podpisy ľudí, ktorí sa na tvorivých dielňach počas leta zúčastnili, rástol do dĺžky. Napokon mal takmer 30 metrov. "Tkanie koberca a práca s hlinou boli najobľúbenejšími aktivitami tvorivých dielní. Celkovo si deti aj dospelí mohli vybrať maliarske, hrnčiarske, tkáčske aktivity, ako aj paličkovanie a drevorezbu," doplnil Jaroslav Maga z ružomberského mestského úradu.

Obidva výrobky nájdu záujemcovia v priestoroch Mestského úradu v Ružomberku. Neskôr ich pracovníci prenesú do Domu UNESCO vo Vlkolínci. Tento objekt sa v súčasnosti buduje.