Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Turistov lákajú rozhľadne, v Banskobystrickom kraji viaceré pribudli

Turistická rozhľadňa na kopci Vŕšok nad Rimavskou Baňou v okrese Rimavská Sobota. Foto: TASR/Branislav Caban

Len nedávno postavili aj vyhliadkové veže na Slopove pri Klenovci a na Vŕšku pri obci Rimavská Baňa.


Zvolen 29. mája (TASR) - K lákavým turistickým cieľom sa v poslednom období radia vyhliadkové veže a rozhľadne. V rámci Banskobystrického kraja je tou najstaršou Vartovka nad Krupinou, ktorú postavili ešte v roku 1564. Najvyššou zas tá na Opavskej hore s výškou 20 metrov, ktorú sprístupnili vlani.

Len nedávno postavili aj vyhliadkové veže na Slopove pri Klenovci a na Vŕšku pri obci Rimavská Baňa. K tým novým patrí aj rozhľadňa Maginhrad pri obci Nižný Skalník a pri obci Lipovany.

Viacero obcí, organizácií či združení ale s výstavbou vyhliadkových veží uvažuje. Na Zadnej Poľane sa má napríklad stavať vyhliadková veža s novými inovatívnymi prvkami. "Veža by mala ponúkať ľudom aj určitý komfort, kde sa bude dať aj prespať, bude tam napríklad veľký ďalekohľad, s ktorým budú návštevníci môcť nahliadnuť do všetkých zákutí Poľany," priblížila pred časom TASR plány na výstavbu veže riaditeľka CHKO-BR Poľana Vladimíra Fabríciusová.

Vyhliadkovú vežu ako súčasť oddychovej zóny by chceli na budúci rok postaviť aj v obci Pliešovce - v časti Halík. Podľa starostu Štefana Sýkoru by tento rok mali najskôr vysporiadať pozemky. "Táto stavba je aj v našom územnom pláne. Slúžiť má nielen našim občanom, ale aj turistom a návštevníkom, ktorí prídu do Javoria," povedal TASR.

Ďalšie rozhľadne v rámci kraja sú aj na Sitne, pri obci Počúvadlo v lokalite Skalka, na Krahulskom Vrchu nad Kremnicou, na Prašnom Vrchu pri obci Hrušov, na Šachtičkách nad B. Bystricou, na Jasenine nad obcou Krná, na Karanči a na Mačacej v katastri Šiatorskej Bukovinky. Zatiaľ nedostavanú vyhliadkovú vežu majú v Novej Bani.