Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

V najvyšších polohách Tatier sa koncentruje malá lavínová hrozba

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Výnimkou sú Vysoké Tatry, kde sa v sobotu popoludní vplyvom silného oteplenia hrozba snehových zosuvov zvýši.

Liptovský Hrádok 21. apríla (TASR) - V najvyšších polohách Tatier je už niekoľko dní koncentrované prevažne malé lavínové nebezpečenstvo. Výnimkou sú Vysoké Tatry, kde sa v sobotu popoludní vplyvom silného oteplenia hrozba snehových zosuvov zvýši. Vo zvyšných slovenských pohoriach vzhľadom k nesúvislej snehovej pokrývke lavíny nehrozia. Informoval o tom Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Lavínová aktivita je pravdepodobná najmä okolo obeda a v popoludňajších hodinách. „Vyskytnúť sa môžu zosuvy mokrého snehu, prípadne základové lavíny,“ upozornil.

Povrch snehovej pokrývky je podľa horských záchranárov rôznorodý. V miestach, kde vietor prekonával terénne prekážky, je vyfúkaný na podkladovú ľadovú vrstvu. „Sneh je zrána mokrý, v priebehu dňa kašovatie a stráca stabilitu. Nosný môže byť len v najvyšších polohách Tatier formou snehovej kôry, v nižších polohách je veľmi brodivý. Súvislá snehová pokrývka sa v závislosti na orientácii nachádza nad hranicou 1500 metrov nad morom,“ priblížil Biskupič.

Dodal, že ráno bolo vo všetkých pohoriach jasno, pretrvávali teploty od piatich stupňov Celzia do 12 stupňov. Na hrebeňoch fúkal prevažne silný vietor severných smerov do šiestich metrov za sekundu.