Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

V roklinách Slovenského raja sú pravé zimné podmienky

Na snímke roklina Suchá Belá v Národnom parku Slovenský raj. Foto: TASR – Milan Kapusta

Správca infraštruktúry preto žiada návštevníkov, aby tomu prispôsobili vybavenie, vhodné sú napríklad protišmykové návleky.

Spišská Nová Ves 31. januára (TASR) - V roklinách Slovenského raja sú aktuálne pravé zimné podmienky, vďaka tomu je možné aj lezenie v ľadoch. Informovala o tom správa národného parku (NP), v najnavštevovanejšej časti Suchá Belá je však aj turistický chodník zľadovatený.

Správca infraštruktúry preto žiada návštevníkov, aby tomu prispôsobili vybavenie, vhodné sú napríklad protišmykové návleky. V rokline Suchá Belá je tiež pomerne veľké množstvo popadaných a nachýlených stromov.

"Lezenie ľadopádov je v zmysle návštevného poriadku dovolené v Slovenskom raji na niekoľkých miestach od 1. decembra do 15. marca. Ľadolezectvo môžu športovci vykonávať na hlavných tokoch v častiach Sokolia dolina, Kláštorská a Zejmarská roklina, tiež na Veľkom vodopáde v rokline Piecky, 50 metrov od hlavného toku v Suchej Belej a vyhradené miesto je tiež v časti Letanovský mlyn," uviedla Správa NP. Po turistickom chodníku sa môže lezec pohybovať len zdola nahor, po ľadopáde je dovolený pohyb lezca aj zhora nadol. Bližšie informácie sú k dispozícii na webovej stránke správy NP.