Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

V Tatrách pripadol nový sneh ako krúpky

Foto: Ilustračné foto: TASR/Zuzana Svitanová

Na horách podľa lavínových špecialistov trvá na túto ročnú dobu veľmi teplé počasie. Mierne sa ochladilo, teplota na Lomnickom štíte dosiahla mínus dva stupne Celzia.

Liptovský Mikuláš 4. apríla (TASR) - Vo vysokohorskom teréne Vysokých a Západných Tatier bude v popoludňajších hodinách mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Platí to najmä pre južné, juhovýchodné a juhozápadné svahy a pre polohy nad 1600 metrov nad morom.

Ako TASR informoval Igor Žiak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby, vo Fatrách už lavínové nebezpečenstvo nehrozí vzhľadom k nesúvislej snehovej pokrývke. "Uvoľnenie lavíny je možné pri veľkom dodatočnom zaťažení na extrémne strmých, slnkom osvietených svahoch a žľaboch južných a západných orientácií. Možno očakávať samovoľné lavíny a splazy z mokrého snehu," upozornil.

Na horách podľa lavínových špecialistov trvá na túto ročnú dobu veľmi teplé počasie. Ráno bolo prevažne jasno. Mierne sa ochladilo, teplota na Lomnickom štíte dosiahla mínus dva stupne Celzia. "Za posledných 24 hodín pripadol nový sneh vo forme krúpkov v najvyšších polohách Tatier, tento však padal s dažďom a hneď sa aj odtápal. Sneh sa už zrána na južných svahoch mení na mokrý firn," dodal.