Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

V Tatrách v utorok pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo

Miesto pádu lavíny v lyžiarskom stredisku Tignes. Foto: screenshot Le Dauphiné Libéré

Za posledných 24 hodín napadlo vo Vysokých a Západných Tatrách približne 25 cm nového prachového snehu.

Liptovský Hrádok 31. októbra (TASR) - Vo vyšších polohách Vysokých a Západných Tatier v utorok aj naďalej pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vo Veľkej Fatre a Nízkych Tatrách je lavínové nebezpečenstvo malé. Za posledných 48 hodín tu napadlo do 30 cm nového snehu, ktorý padal na teplú zem. „Nebezpečenstvo je lokálne a koncentrované do miest, kde je nafúkané väčšie množstvo snehu,“ ozrejmil pre TASR službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby Anton Sedlák.

Veľké spontánne lavíny sa nepredpokladajú. Ako však uviedol Sedlák, na strmých svahoch s väčšou výškou snehu je možný zosuv spontánnych základových lavín.

Do našej oblasti od severozápadu naďalej prúdi chladný vzduch. „Ráno prevládalo vo všetkých horských oblastiach hmlisté a veterné počasie s veľkou oblačnosťou a silným snežením,“ informoval službukonajúci.

Za posledných 24 hodín napadlo vo Vysokých a Západných Tatrách približne 25 cm nového prachového snehu, ktorý je vplyvom silného vetra previevaný na záveterne orientované svahy, terénne pasce a depresie. „Povrch snehu je prachový vo vyšších polohách ufúkaný na tvrdšie dosky,“ uzavrel Sedlák.