Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 13. jún 2024
< sekcia Regióny

K najväčším centrám vidieckeho turizmu na Zemplíne patrí obec Zámutov

Vidiecky turizmus si začína postupne nachádzať svojich priaznivcov aj na území Zemplína. Jedným z jeho centier je podhorská obec Zámutov v okrese Vranov nad Topľou. Na snímke konateľ spoločnosti Agrokondor, s. r. o., Stanislav Duda. V ruke drží obrázok koča, ktorým chcú v budúcnosti prepravovať mladomanželov na svadobnú hostinu do nového Agropenziónu. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Turizmus na vidieku nadväzuje v súčasnosti pomerne často na poľnohospodársku činnosť miestnych podnikateľov.

Zámutov 18. mája (TASR) - Vidiecky turizmus si začína postupne nachádzať svojich priaznivcov aj na území Zemplína. Jedným z jeho centier je podhorská obec Zámutov v okrese Vranov nad Topľou.

Turizmus na vidieku nadväzuje v súčasnosti pomerne často na poľnohospodársku činnosť miestnych podnikateľov. Platí to aj pre Zámutov pod Slánskymi vrchmi. Miestna spoločnosť Agrokondor, ktorá sa zaoberá stavebníctvom a poľnohospodárstvom, plánuje vybudovať v spomínanej obci jedno z najväčších centier vidieckeho turizmu v regióne.

Svoj zámer začala realizovať pred časom na hospodárskom dvore pri obci, kde chová stovky kusov hovädzieho dobytka, oviec a ošípaných. "V areáli máme zriadenú už vyše roka mini zoologickú záhradu, ktorá sa neustále rozširuje. Verejnosť tu môže zhliadnuť rôzne druhy husí, kačíc, bažantov, holubov, pávov, ale aj kamerunské ovce či samicu somára," uviedol pre TASR konateľ Agrokondor, s. r. o., Stanislav Duda, ktorý je zároveň vášnivým drobnochovateľom.

Svoje miesto tu majú podľa jeho slov aj mangalice krížené s divými ošípanými či vzácne ušľachtilé kone - lipicany. "V budúcnosti tu chceme chovať a predstavovať verejnosti aj stáda danielov a muflónov," podotkol Duda.

O hospodársky dvor za Zámutovom sa začala v poslednom období zaujímať verejnosť práve kvôli koňom. Navštevujú ho pravidelne žiaci základných škôl v sprievode svojich pedagógov. Pod dozorom inštruktora sa tu môžu priučiť základom jazdenia. Pod altánkami pri jazdeckom ovále následne oddychujú a pochutnávajú si na výrobkoch z ovčieho mlieka, ktoré produkuje miestna farma.

Podnikateľskú činnosť rozšíriť o hotelierstvo a gastronómiu


Zámutovská spoločnosť chce svoju podnikateľskú činnosť rozšíriť v blízkom čase aj o hotelierstvo a služby v oblasti gastronómie. Za obcou buduje nový penzión v rozpočtovom náklade viac ako 1 milión eur, ktorý má byť dokončený na jeseň tohto roka.

"Súčasťou jeho interiéru budú izby so 40 lôžkami, reštauračná časť so 100 miestami na sedenie, poľovnícka miestnosť pre 40 ľudí, sauna, fitnescentrum, jacuzzi a vírivky. Budeme tu variť jedlá tradičnej zemplínskej gastronómie za ľudové ceny. Mlieko, mäso či vajíčka potrebné na varenie budú z nášho chovu," ozrejmil konateľ. Hospodárskym dvor bude spájať s penziónom nová cesta, po ktorej chcú v prípade organizovania svadieb prevážať novomanželov na koči ťahanom konským záprahom.

V exteriéri penziónu plánuje zámutovská firma časom realizovať aj detské tábory pre deti. V tejto súvislosti tam vybuduje viacero chatiek, altánkov, multifunkčné ihrisko a menší rybníček, v ktorom sa budú môcť loviť ryby. Projekt ráta aj s výstavbou nových parkovísk, jazierka s protiprúdom a klziska, ktoré bude slúžiť verejnosti v zimných mesiacoch.