Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Vo Vysokých a Západných Tatrách je zvýšené lavínové nebezpečenstvo

Foto: Ilustračné foto: Ľuboš Pitoňák

Nebezpečenstvo je podľa Igora Žiaka zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby veľmi lokálne.

Liptovský Hrádok 8. apríla (TASR) – Vo vysokohorskom teréne Vysokých a Západných Tatier je približne od výšky 1500 metrov nad morom zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V Nízkych Tatrách a Malej Fatre je mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň, a vo Veľkej Fatre je malé lavínové nebezpečenstvo.

Lavínové nebezpečenstvo je podľa Igora Žiaka zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (SLP HZS) veľmi lokálne. "Niekde je snehová pokrývka vyfúkaná do tvrdého nosného podkladu, na iných miestach môže byť vplyvom vetra sneh premiestnený do terénnych pascí, žľabov a múld. Vo Fatrách nový sneh napadol už na trávnatý podklad, v najteplejšej časti dňa sa môže vplyvom mierneho oteplenia samovoľne zosúvať," upozornil Žiak.

Dnes ráno bolo na horách zamračené, hmlisto s doznievajúcim snežením. Teplota vzduchu na Lomnickom štíte bola mínus 7,9 stupňa Celzia. Za posledných 24 hodín pripadlo od päť do desať centimetrov nového prachového snehu vo Vysokých a Západných Tatrách. Fúkal čerstvý až prudký vietor severozápadných smerov so silnejúcou tendenciou.