Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Vysokohorské chodníky v Tatrách čoskoro uzavrú

Ilustračná snímka Foto: TASR/Oliver Ondráš

Prichádzajúci víkend je jednou z posledných možností užiť si pohyb vo vysokohorskom teréne pred zimnou sezónnou uzáverou turistických chodníkov, ktorá potrvá do 15. júna.

Vysoké Tatry 26. októbra (TASR) - Nadchádzajúci predĺžený víkend sa bude vo Vysokých Tatrách niesť v znamení oficiálneho uzavretia turistických chodníkov, čo znamená obmedzenie pohybu vo vysokohorskom teréne s ohľadom na ochranu prírody, ako aj zdravie a bezpečnosť návštevníkov. Oficiálne sa začína v utorok 1. novembra.

Prichádzajúci víkend je jednou z posledných možností užiť si pohyb vo vysokohorskom teréne pred zimnou sezónnou uzáverou turistických chodníkov, ktorá potrvá do 15. júna. "Toto obdobie je vhodné na načerpanie nových síl v jesennej atmosfére. Ešte do pondelka 31. októbra si možno dopriať vysokohorskú turistiku po obľúbených trasách v rámci Vysokých Tatier," povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Andrea Žigová. Prichádzajúce uzavretie tatranských turistických chodníkov ukončuje síce oficiálne letnú turistickú sezónu, no nepredstavuje komplexný zákaz pohybu v našich veľhorách.

Aj v nadchádzajúcich mesiacoch si možno vychutnať výstup napríklad na všetky obľúbené celoročne otvorené vysokohorské chaty, s výnimkou Chaty pod Rysmi. "Toto ročné obdobie si vzhľadom na počasie a jeho zmeny, ako aj možnú snehovú pokrývku vyžaduje, aby turisti pri prechádzkach a túrach v Tatrách nezabúdali na kvalitnú obuv a teplé oblečenie a zároveň vždy zvážili svoje fyzické možnosti a vzali do úvahy aktuálnu predpoveď počasia," upozornila Žigová. V rámci tohto ročného obdobia by turisti prichádzajúci do Tatier nemali zároveň zabúdať na to, že v novembri postupne prebiehajú jesenné technické údržby na lanovkách, ktorých realizácia je nutná pri príprave na zimnú sezónu.

"Termín okolo začiatku zimnej sezónnej uzávery turistických chodníkov už tradične považujeme vo Vysokých Tatrách zároveň za čas, kedy vrcholia prípravy na nadchádzajúcu zimnú sezónu. Pre tento rok sme oficiálne otvorenie zimnej sezóny naplánovali na 25. novembra, kedy už po štvrtý raz sprístupnime pre verejnosť Tatranský ľadový dóm na Hrebienku," povedala Žigová. Zároveň doplnila, že nosnou témou diela, ktorého výstavba sa začne 2. novembra a bude v rámci nej robiť 15 sochárov a ich pomocníkov, bude spišská gotika.