Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Dve etapy cyklotrasy medzi Nitrou a Vrábľami majú stavebné povolenie

Ilustračná snímka, cyklotrasa Foto: TASR

Celá trasa bude dlhá viac ako 20 kilometrov. Iniciátorom jej výstavby je Nitriansky samosprávny kraj (NSK).

Nitra 5. decembra (TASR) – Prvé dve etapy výstavby nového cyklistického chodníka medzi mestami Nitra a Vráble už majú stavebné povolenie. Podľa údajov zo stavebného úradu sa povolenie týka 1,5 kilometra dlhého úseku v nitrianskej mestskej časti Janíkovce a 4,6-kilometrového úseku medzi Janíkovcami a katastrálnymi hranicami obcí Veľké Janíkovce, Veľký Lapáš, Malý Cetín a Golianovo.

Celá trasa, ktorá bude viesť až do Vrábeľ, bude dlhá viac ako 20 kilometrov. Iniciátorom jej výstavby je Nitriansky samosprávny kraj (NSK). „Ide o cyklodopravnú regionálnu trasu, ktorá bude zabezpečovať dochádzku za prácou, vyššou občianskou vybavenosťou a do školy. Prioritne ide však o cyklistické dopravné spojenie obcí Golianovo, Čechynce, Malý Cetín, Veľký Cetín, Paňa a Dyčka s priemyselnými parkami vo Vrábľoch a v Nitre. Trasa je vedená Vrábeľskou, Golianovsko-Čechynskou a Vinodolsko-Cetínskou vinohradníckou lokalitou v dotyku s územím vodnej nádrže Golianovo,“ uvádza sa vo vydanom stavebnom povolení.

Cyklotrasu budú tvoriť dva jazdné cyklistické pruhy, každý široký 1,5 metra. Okrem toho tu budú aj viaceré prvky drobnej architektúry a informačného systému. Podľa projektu budú súčasťou stavby cyklistické dopravné značky, prístrešky, informačné miesta, odpadkové koše, lavičky a infonosiče.