Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

V Turzovke sa pokúšajú o rekord Kľúčovou dierkou do sveta

Kľúčovou dierkou do sveta prechádzali počas dvanásťhodinového maratónu účastníci štrnásteho pokusu o vytvorenie rekordu v rámci 43. ročníka Beskydských slávností v Turzovke, 16. augusta 2014. Foto: TASR/Michal Svítok

Štrnásty pokus o rekord odštartoval primátor Miroslav Rejda odomknutím kľúčovej dierky.

Turzovka 16. augusta (TASR) – Odomknutím dverí na "kľúčovej" dierke a odovzdaním symbolického kľúča odštartoval dnes dopoludnia v kysuckej Turzovke primátor mesta Miroslav Rejda štrnásty pokus o rekord pod názvom Kľúčovou dierkou do sveta.

Podstatou dnešného pokusu je podľa Igora Svítoka z Knihy slovenských rekordov, aby cez kľúčovú dierku prešlo čo najviac ľudí. "Stanovili sme métu 2014 účastníkov, ktorí by prešli touto kľúčovou dierkou. Turzovka má špecifikum rekordov, že sa všetko deje štafetovým spôsobom. To znamená, že vždy za jedným úkonom nasleduje druhý. Presnejšie povedané, ak jeden človek odomkne dvere, prejde kľúčovou dierkou, podá pomyselný kľúč ďalšiemu účastníkovi a takto sa striedajú účastníci do počtu 2014," spresnil Svítok.

Fotogaléria: Beskydské slávnosti v Turzovke


Svetové stretnutie

Kľúčovou dierkou do sveta prechádzali počas dvanásťhodinového maratónu účastníci štrnásteho pokusu o vytvorenie rekordu v rámci 43. ročníka Beskydských slávností v Turzovke, 16. augusta 2014.
Foto: TASR/Michal Svítok
Rekordná kľúčová dierka na pódiu pred budovou mestského úradu je podľa Rejdu zároveň symbolom 5. svetového stretnutia Turzovčanov a ich potomkov. "Nakreslil ju akademický maliar Ondrej Zimka. Symbolizuje zemeguľu a roztrúsených Turzovčanov po celom svete, ktorých sme symbolicky zvolali. Rekord je o to vzácnejší, že ak prejde 2014 ľudí, tak by sme sa nielen zapísali do knihy rekordov, ale mali by sme pocit, že na rekorde sa zúčastnilo viac Turzovčanov. Symbolicky sa vracajú do svojho rodiska, aby sme mohli absolvovať svetové stretnutie, ktoré je súčasťou programu 43. ročníka Beskydských slávností," povedal primátor Turzovky.

Účastníci pokusu môžu navyše darovať organizátorom jeden alebo viac vlastných nepoužívaných alebo nepotrebných kľúčov, ktoré budú symbolizovať počet odomknutých "kľúčových dierok do sveta". "Všetky takto zozbierané kľúče navlečú organizátori na jednu kariku a vystavia na konci rekordu ako hmatateľný dôkaz o realizácii rekordu v prechádzaní kľúčovou dierkou," uzatvoril Svítok.