Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Regióny

V Turzovke na pamiatku Uhorčíkovej smrti ručne vyrazili 2013 dukátov

Z razenia uhorčíkových dukátov v kysuckej Turzovke. Foto: FOTO Slovenské rekordy

Počas rekordu zapísali aj 18.000. účastníka trinásťročnej histórie turzovských rekordov, ktorým sa stal Anton Šulek.

Turzovka 18. augusta (TASR) – V kysuckej Turzovke v sobotu (17. 8.) ručne vyrazili 2013 uhorčíkových dukátov s obojstrannými reliéfmi na pamiatku 300 rokov popravy ich rodáka – zbojníka Tomáša Uhorčíka. TASR o tom informoval komisár Knihy slovenských rekordov Igor Svítok.

Organizátori 13. turzovského rekordu našli podľa neho inšpiráciu v histórii.

„Uhorčíkov poklad pravých zlatých dukátov sa doposiaľ nikomu nepodarilo nájsť, nevie sa ani koľko stovák či tisícov dukátov ukrýva. A tak návštevníci mesta, ktorí sa zapojili do rekordmanského snaženia počas víkendu Turzovského leta, mali možnosť poklad na pamiatku 300 rokov tragickej Uhorčíkovej smrti nanovo ručne vyraziť. Desať a pol hodiny obojstranne razili do kovu zliatiny mede a mosadze pomocou raznice pripevnenej na veľký drevený klát,“ uviedol komisár Knihy slovenských rekordov.

Vyrazený uhorčíkový dukát
Foto: FOTO Slovenské rekordy
Počas rekordu zapísali aj 18.000. účastníka trinásťročnej histórie turzovských rekordov, ktorým sa stal Anton Šulek. „Do rekordného razenia sa zapojili účastníci z Českej republiky, Maďarska, Rakúska, Poľska, Portugalska a Brazílie. Certifikát o platnosti rekordu prevzal krátko po 21. hodine primátor mesta Turzovka Miroslav Rejda,“ povedal Svítok.

V Turzovke zároveň udelili aj titul Rekordman roka. „Získala ho obec Madunice za viaceré úspešné slovenské rekordy a aj za zápis do svetovej knihy rekordov - najväčší cibuľový veniec. Titul prevzala starostka obce Alena Jelušová. Pohár a diplom im bude pripomínať snaženie tímu žien a mládeže na každoročných cibuľových slávnostiach,“ skonštatoval komisár a zakladateľ Knihy slovenských rekordov.

Doplnil, že ani tento rok v Turzovke nechýbal malý festival filmov o rekordoch FILMFEST TURZOVKA 2013. „V Parku rodákov premietli celkom 17 filmov. Grand prix získalo MEDIAFLASH STUDIO Trnava, cenu diváka Numero 9 art agency z Prešova a čestné uznanie TV Liptovský Hrádok,“ dodal Svítok.