Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

V Tužine pri Prievidzi sa stretnú zlatokopi a zlatokopky

Súťaž začne v piatok 19. júla, na kedy je naplánovaná registrácia účastníkov, nasledujúci deň sa uskutočnia vyraďovacie kolá a neskôr vo večerných hodinách aj zlatokopecká zábava.

Tužina 16. júla (TASR) - Obec Tužina v okrese Prievidza bude v dňoch 19. až 21. júla dejiskom Medzinárodných majstrovstiev Slovenskej republiky a Českej republiky v ryžovaní zlata. Spolu bude na majstrovstvách o titul majstrov oboch krajín vo viacerých kategóriách bojovať približne 120 zlatokopov a zlatokopiek z rôznych krajín sveta.

Slovenská asociácia zlatokopov (SAZ) a Česká asociácia zlatokopov (ČAZ) organizujú majstrovstvá republiky spoločne aj po rozdelení federácie. "Majstrovstvá sa konajú raz v Česku, raz na Slovensku a víťaz sa stáva majstrom oboch republík," vysvetlil František Verbich, prezident SAZ.

Zlatokopi a zlatokopky zo Slovenska, Česka, Poľska, Nemecka, Rakúska, Brazílie a pravdepodobne aj iných krajín sveta budú súťažiť v kategóriách muži, ženy, juniori, veteráni, začiatočníci, deti, klasická panvica - čínsky klobúk, klasická panvica - kanadská panvica, dvojčlenné páry, trojčlenné družstvá a päťčlenné družstvá. "Súťaže prebiehajú podľa pravidiel Svetovej asociácie zlatokopov. Každý súťažiaci dostane vedro s 10 litrami štrkopiesku, v ktorom je uložený určitý počet zlatiniek s veľkosťou jedného milimetra. Zlatiniek je od piatich do 12 kusov a kto ich najrýchlejšie vyryžuje, vyhráva," objasnil princíp súťaže Verbich.

Súťaž začne v piatok 19. júla, na kedy je naplánovaná registrácia účastníkov, nasledujúci deň sa uskutočnia vyraďovacie kolá a neskôr vo večerných hodinách aj zlatokopecká zábava. V nedeľu 22. júla sa súťaž ukončí finálovými kolami, z ktorých vzídu majstri v spomínaných kategóriách.

Tohtoročné Medzinárodné majstrovstvá Slovenskej republiky a Českej republiky v ryžovaní zlata organizuje SAZ v spolupráci s Hornonitrianskymi zlatokopmi a obcou Tužina.