Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Týždeň slovenských knižníc si pripomenú výstavou a Hodinkou v knižnici

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Dve podujatia pre deti i dospelých pripravilo v rámci mesiaca knihy a celoslovenskej akcie Týždeň slovenských knižníc Hradné múzeum vo Fiľakove.

Fiľakovo 29. februára (TASR) – Dve podujatia pre deti i dospelých pripravilo v rámci mesiaca knihy a celoslovenskej akcie Týždeň slovenských knižníc Hradné múzeum (HM) vo Fiľakove, pod ktoré organizačne patrí aj Mestská knižnica Fiľakovo. TASR o nich informovala riaditeľka HM Viktória Tittonová.

„Pre všetky deti je určené podujatie pod názvom Hodinka v knižnici počas jarných prázdnin, ktoré sa uskutoční 1. marca v priestoroch mestskej knižnice. Čítanie rozprávok, krátka beseda o knižnici, rozprávkový kvíz a omaľovánky čakajú na slovenské deti od 10.00 do 11.00 h a na maďarské od 11.00 do 12.00 h,“ priblížila riaditeľka.

Druhým podujatím v mestskej knižnici bude 3. marca o 16.30 h otvorenie výstavy s názvom Miniatúrne knihy, ktorá bude spojená s besedou so zberateľom Gejzom Szamosom z Fiľakova. „Výroba miniatúrnych kníh sa vo viacerých prameňoch spomína od 14. storočia, existujú však dohady, podľa ktorých ich poznali už v antike. Dnes sa miniatúrne knihy vyrábajú s rôznou tematikou, od kuchárskych kníh až po lexikóny,“ načrtla Tittonová s tým, že ich produkcia je veľmi náročná, čím sa zo zbierania týchto miniatúr stáva drahý koníček.

„Gejzu Szamosa očarili miniatúrne knihy už v šiestich rokoch, keď prvú zočil v kníhkupectve vo Fiľakove. Ich zbieraním sa zaoberá od začiatku 70. rokov,“ povedala riaditeľka s tým, že jeho zbierka v súčasnosti pozostáva z takmer 500 kusov miniatúrnych kníh. „Najkrajšie si návštevníci budú môcť pozrieť práve v Mestskej knižnici vo Fiľakove,“ zakončila.