Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Regióny

U Františkánov v Nitre inštalovali sochu sv. Charbela Makhloufa

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Spoločná modlitba k tomuto svätcovi sa v chráme u Františkánov koná vždy v 22. deň mesiaca.

Nitra 25. decembra (TASR) - V kostole sv. Petra a Pavla u Františkánov v Nitre inštalovali sochu sv. Charbela Makhloufa. Sochu požehnal nitriansky biskup Viliam Judák v rámci pravidelnej modlitbovej pobožnosti k sv. Charbelovi v závere tohtoročného adventu. "Inštalovaním sochy sa splnila niekoľkoročná túžba veriacich a ctiteľov tohto svätca. Farský kostol sv. Petra a Pavla okrem iných vzácnych relikvií uchováva aj relikvie kosti a spovednej štóly sv. Charbela Makhloufa, libanonského svätca a mnícha," informovalo Biskupstvo Nitra.

Spoločná modlitba k tomuto svätcovi sa v chráme u Františkánov koná vždy v 22. deň mesiaca. Počas pobožnosti sa prítomní veriaci modlia modlitby aj za konkrétne úmysly, ktoré si napíšu na pripravené papiere počas celého mesiaca. Tie sú vždy k dispozícii v chráme na stolíku s tlačovinami. Počas pobožnosti je vždy príležitosť na uctenie si relikvie a prijatie požehnania olejom sv. Charbela.

Svätý Charbel, libanonský kňaz a mních, je v katolíckej cirkvi uctievaný ako zázračný uzdravovateľ a ochranca pred chorobami a ťažkosťami života. Krstným menom Jozef Anton Makhluf sa narodil v roku 1828 v severnom Libanone. Patril k rádu maronitov, pustovníckym spôsobom života žil 23 rokov. Zomrel v roku 1898, do zoznamu svätých bol zapísaný v roku 1977.