Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

V Ubli narastá počet odstavených osobných áut

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Tento stav súvisí pravdepodobne so zmenou colnej legislatívy na Ukrajine a novými poplatkami pri autách Ukrajincov, ktoré majú cudzie štátne poznávacie značky.

Ubľa 22. decembra (TASR) – Narastajúci počet odstavených osobných motorových vozidiel. Aj takýto problém riešia v obci Ubľa v Sninskom okrese. Nájsť ich možno priamo pri hraničnom priechode a na každom mieste, kde sa dá zaparkovať. Pre TASR to uviedla starostka Nadežda Sirková.

Tento stav súvisí pravdepodobne so zmenou colnej legislatívy na Ukrajine a novými poplatkami pri autách Ukrajincov, ktoré majú cudzie štátne poznávacie značky (ŠPZ). "Zistili sme, že kamióny začali navážať osobné motorové vozidlá do obce a vykladať ich tu pri hraničnom priechode," priblížila starostka s tým, že majú anglické, poľské i maďarské ŠPZ. "Nemôžeme dopustiť, aby sa Ubľa stala obrovským vrakoviskom," zdôraznila.

Riešiť to začali priamo s občanmi, ktorých upozorňovali, aby týmto autám nedovoľovali parkovať vo svojich dvoroch a záhradách. "Pretože nemajú istotu, že prejdú hraničným priechodom a budú na Ukrajine, či neostanú na dlhé, dlhé roky tu priamo v Ubli," vysvetlila. Čo s vozidlami ďalej, nevedia. Vlastníkov nepoznajú. "Ja si nedovolím také auto odviesť niekde na šrotovisko alebo z obce. Myslím si, že ak si niekto také motorové vozidlo do Uble doviezol, tak určite má svojho majiteľa a ten má s ním nejaký zámer," podotkla.

Čo sa týka počtu, Sirková uviedla, že raz ich je viac, raz menej. "Okolo tých 100 určite, možno aj viac," vyčíslila aktuálny stav. Odstavené sú podľa nej priamo pri hraničnom priechode a na každom voľnom mieste pri ceste prvej triedy. "Sú autá, ktoré tu stoja možno týždeň, dva, ale sú tu aj také, ktoré tam stoja niekoľko rokov. Sú to vraky, s ktorými si my nevieme dať rady," zdôraznila.

Starostka spomenula, že v tejto súvislosti prebehli už rokovania s Prešovským samosprávnym krajom. Pomohli by im podľa jej ďalších slov parkovacie plochy, sociálne zariadenia i chodník pre chodcov. "Túto situáciu mienime riešiť, pretože tých áut je tu stále viac a viac," dodala s tým, že sa obráti na príslušné orgány.