Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Zástupcovia Ukrajiny a Slovenska podpísali dohodu o spolupráci

Archívna snímka zo slovensko-ukrajinského hraničného priechodu Ubľa - Malé Berezné, 20. apríla 2015. Foto: TASR - Marek Klekner

Zahŕňa aktivity v oblasti regionálneho rozvoja, vzdelávania, kultúry a cestovného ruchu, pomoci a rozvoja spolupráce na úrovni miestnej samosprávy a sociálnych služieb a životného prostredia.

Ubľa 13. mája (TASR) - Zástupcovia Košického samosprávneho kraja (KSK) a Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Zdenko Trebuľa a Peter Chudík a ukrajinskej Zakarpatskej oblastnej štátnej administrácie a Zakarpatskej oblastnej rady Hennadiy Moskal a Mychajlo Rivis dnes v rámci Dňa priateľstva a dobrosusedstva 2017 podpísali na hraničnom priechode Ubľa - Malyj Bereznyj vykonávacie protokoly k memorandám o spolupráci.

Vykonávací protokol zahŕňa aktivity v oblasti regionálneho rozvoja, vzdelávania, kultúry a cestovného ruchu, pomoci a rozvoja spolupráce na úrovni miestnej samosprávy a sociálnych služieb a životného prostredia.

Medzi aktivity, ktoré pripravuje Úrad KSK, patrí zorganizovanie turisticko-informačných túr pre predstaviteľov cestovných firiem a médiá, spolupráca pri realizácii a propagácii diaľkových cyklistických koridorov, skultúrnenie parku a umiestnenie busty Pavla Jozefa Šafárika v Užhorode, vypracovanie spoločných projektov v rámci programu Európskej komisie v oblasti skorej diagnostiky a rehabilitácie invalidov, pokračovanie v úsilí o zjednodušenie malého pohraničného styku medzi Ukrajinou a Slovenskom rozšírením hraníc na 50 až 100 kilometrov a ďalšie aktivity.

"Slovenský a ukrajinský región podpisom protokolu deklaruje záväzok pokračovať v budovaní hraničného priechodu a rozšírenia cestného prepojenia Čierna – Solomonovo," uviedla Katarína Jantošovičová z Úradu KSK.

Podľa jej slov na oboch stranách hranice sa doteraz realizoval rad významných spoločenských, kultúrnych a ekonomických projektov a akcií, v ktorých sa ako partneri stretli regionálne a miestne samosprávy, školy, rôzne inštitúcie, kultúrne zariadenia, neziskové organizácie a aktéri v cestovnom ruchu.

Na dnešnom podujatí sa podľa Viery Dulinovej z Úradu KSK zúčastnilo množstvo starostov a zástupcov mikroregiónov, ktorí mali možnosť nadviazať spoluprácu. "Dve slovenské obce podpísali zmluvy o spolupráci s ukrajinskými obcami a plánujú realizovať spoločné projekty cez Operačný program ENI Maďarsko-Slovensko-Ukrajina-Rumunsko," povedala pre TASR.

Ide o slovenskú obec Pčoliné v okrese Snina a ukrajinskú Hrebľa, ďalej obec Ruskovce v okrese Sobrance, ktorá je členom Združenia obcí mikroregiónu BOROLO a Chudlovskú obecnú radu, ktorá združuje na Ukrajine päť obcí.

Prítomní podľa jej slov hovorili i o bezvízovom styku s Ukrajinou, ktorý začne platiť od júna. "Znamená to veľký úspech pre nás všetkých a malo by to zjednodušiť spoluprácu," dodala Dulinová.

V sprievodnom programe sa predstavilo viacero slovenských a ukrajinských folklórnych súborov.