Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Údajne nelegálne zasadnutie v Turčianskych Tepliciach sa nekonalo

Ilustračné foto. Foto: TASR/Adriána Antošková

Ustanovujúce zasadnutie MsZ v Turčianskych Tepliciach, na ktorom sa ujme funkcie primátora nová hlava kúpeľného mesta Igor Hus a 13 poslancov MsZ zloží sľub, sa chystá 2. januára 2015.

Turčianske Teplice 30. decembra (TASR) – Fiaskom sa skončilo dnešné zasadnutie Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Turčianskych Tepliciach, ktoré zvolal dosluhujúci primátor Michal Sygút. MsZ sa malo zísť ešte v starom zložení a zaoberať sa napríklad aj voľbou nového hlavného kontrolóra mesta na šesťročné funkčné obdobie. Z 13 "starých" mestských poslancov prišli na dnešné zasadnutie len dvaja, MsZ tak nebolo uznášaniaschopné. Podľa právnika, aj keby sa uskutočnilo, bolo by nezákonné.

Ustanovujúce zasadnutie MsZ v Turčianskych Tepliciach, na ktorom sa ujme funkcie primátora nová hlava kúpeľného mesta Igor Hus a 13 poslancov MsZ zloží sľub, sa chystá 2. januára 2015.

"Sme jediná samospráva na Slovensku, kde staré zastupiteľstvo a primátor chceli zasadať aj po 15. decembri, pričom plánovali riešiť podstatné veci, ktoré už prislúchajú novému vedeniu mesta. Som rád, že drvivá väčšina poslancov pochopila, že zasadať po 15. decembri, je už nezákonné," konštatoval dnes pre TASR novozvolený primátor Hus.

"V období od 16. decembra 2014 do 2. januára 2015 sa už nesmie konať žiadne zasadnutie MsZ," zdôraznil banskobystrický komunálny právnik Vladimír Pirošík. Čokoľvek by na nezákonnom zasadnutí poslanci schválili, nemohlo by byť platné. Ako tiež pripomenul, keďže končiaci primátor nezvolal ustanovujúce zasadnutie v zákonom stanovenej lehote, teda do 15. decembra tohto roka, zo zákona je potom automaticky náhradný termín ustanovujúceho MsZ v 30. pracovný deň po voľbách, čo je 2. januára 2015.

Ako v pondelok (29.12.) pre TASR povedal končiaci primátor Sygút, nemal inú možnosť, ako zvolať rokovanie starého MsZ. "Poslanci schválili uznesenie, že tajná voľba hlavného kontrolóra mesta na najbližšie šesťročné obdobie sa uskutoční 30. decembra. Musel som ho zvolať," vysvetlil s tým, že inak by nesplnil právoplatné uznesenie MsZ.

"Mrzí ma, že naše mesto takto stratilo takmer mesiac. Nebudem sa už obzerať dozadu, 2. januára spolu s poslancami prevezmeme svoje funkcie a konečne začneme pracovať v prospech mesta i obyvateľov," reagoval pre TASR Hus.