Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Regióny

ÚHP:Obnova storočných budov v zlom stave na rozvoj UNLP Košice nestačí

Na archívnej snímke Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach. Foto: TASR - František Iván

Storočné budovy sú v zlom technickom stave pre dlhodobo zanedbanú údržbu.

Košice 30. júna (TASR) - Obnova storočných budov v zlom stave na rozvoj Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) Košice nestačí. V súvislosti s plánom obnovy historických budov v areáli nemocnice na Rastislavovej ulici za 64 miliónov eur o tom na sociálnej sieti informuje Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP).

Storočné budovy sú v zlom technickom stave pre dlhodobo zanedbanú údržbu. "Zámer rieši obnovu 11 objektov na Rastislavovej ulici prostriedkami mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti na obnovu verejných historických a pamiatkovo chránených budov," uvádza nemocnica v projektovom zámere zverejnenom na svojej webovej stránke.

ÚHP pripomína, že nemocnica už skôr v tomto roku zverejnila koncepciu rozvoja. Tento projekt však nie je súčasťou pôvodnej štúdie. "Podľa nej bol areál Rastislavova určený ako nevhodný na ďalší rozvoj. Historické a pamiatkovo chránené budovy totiž obmedzujú akékoľvek výraznejšie zásahy. Malo sa meniť usporiadanie zdravotnej starostlivosti a akútna starostlivosť sa v súlade s medicínskymi trendmi mala koncentrovať do novšieho areálu na Triede SNP," vysvetľuje.

ÚHP odporúča nemocnici potvrdiť rozvoj UNLP v súlade s pôvodne zverejnenou štúdiou uskutočniteľnosti alebo predstaviť novú rozvojovú víziu pre nemocnicu. Odporúča jej tiež vysvetliť, ako tento čiastkový projekt zapadá do dlhodobého rozvoja nemocnice a podľa toho určiť, ktoré budovy majú byť obnovené, ako aj preukázať, ako projekt pomôže UNLP splniť požiadavky vyplývajúce z optimalizácie siete nemocníc.

"Motiváciou za projektom je vízia dostupného financovania z výzvy v rámci Plánu obnovy a odolnosti SR, od ktorej sa odráža rozsah aj zámer projektu. Na veľký rozvojový projekt sa podľa investora nepodarí tak skoro získať potrebné zdroje. Ak nevyjdú peniaze z plánu obnovy, investor bude žiadať o financovanie zo štátneho rozpočtu," dodáva ÚHP.