Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Regióny

Úhrady pre klientov v zariadeniach pre seniorov v Partizánskom zvýšia

Ilustračná fotografia Foto: FOTO TASR/Oliver Ondráš

Zvýšenie od 1. apríla sa dotkne služieb v zariadení pre seniorov, domove sociálnych služieb a dennom stacionári, ktoré prevádzkuje nezisková organizácia Domov, a zariadení opatrovateľskej služby.

Partizánske 23. februára (TASR) - Poplatky v zariadeniach mesta Partizánske, ktoré poskytujú sociálne služby pre seniorov, sa zvýšia. Pri zvýšení úhrad pre klientov vychádzala samospráva mesta z analýzy nákladov. Nové ceny schválilo mestské zastupiteľstvo v Partizánskom aktualizáciou všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o sociálnych službách a o spôsobe určenia a platenia úhrady za sociálne služby na svojom dnešnom rokovaní.

Zvýšenie sa dotkne služieb v zariadení pre seniorov, domove sociálnych služieb a dennom stacionári, ktoré prevádzkuje nezisková organizácia Domov, a zariadení opatrovateľskej služby (ZOS). Radnica pri výške úhrad klientov v oboch zariadeniach vychádzala z rozdielu medzi ekonomicky oprávnenými nákladmi a dotácie od rezortu práce, pričom jej vyšiel vyšší rozdiel ako suma, ktorú v roku 2016 klienti zariadení platili, opísala prednostka Mestského úradu v Partizánskom a členka správnej rady neziskovej organizácie Domov Dáša Jakubíková.

Mesto malo podľa nej na výber v tejto súvislosti z dvoch možností, buď rozdiel uhradí z vlastného rozpočtu, alebo časť rozdielu prenesie na klientov. "V prípade Domova sme sa rozhodli, že celú túto sumu prenesieme na klientov, je to asi 20 eur mesačne s tým, že klienti Domova v predchádzajúcom roku mali úhrady znížené asi o desať eur práve z dôvodu tohto výpočtu. V prípade zariadenia opatrovateľskej služby, ktoré nemá vlastnú právnu subjektivitu a je súčasťou mestského rozpočtu, je suma rozdielu vyššia. A keby sme mali celý rozdiel preniesť na klienta, tak výška úhrady, ktorú by platil, by mohla byť až 500 eur," ozrejmila.

Ako ďalej Jakubíková vysvetlila, keďže stratégiou mesta je, aby tieto dve zariadenia boli približne na rovnakej výške úhrad klientov, tak dochádza ku zvýšeniu aj v prípade zariadenia opatrovateľskej služby, pričom ide o asi 17 eur mesačne. "Mesto prispieva na prevádzku tohto zariadenia, v roku 2016 to bolo asi 30.000 eur, približne rovnaká suma je plánovaná aj v tohtoročnom rozpočte," doplnila. Za zvýšením nákladov je podľa prednostky úradu aj zvýšenie miezd, ostatné náklady v ZOS boli asi na úrovni roku 2015. "To znamená, že sa snažíme, aby náklady, ktoré ovplyvňujú poplatok pre klientov, sme držali pod kontrolou. Sú, žiaľ, veci, ktoré nevieme ako mesto ovplyvniť," poznamenala.

Samospráva vlani uhradila Domovu aj príspevok na ekonomicky oprávnené náklady, a to pre klientov, ktorí nie sú schopní z dôvodu nízkeho dôchodku financovať celú službu. Dotácia predstavovala asi 15.000 eur. V tomto roku podobnú dotáciu plánovanú zatiaľ nemá. "Správna rada zaviazala riaditeľku Domova, aby k 30. júnu urobila monitoring vývoja nákladov a prepočtu ekonomicky oprávnených nákladov, aby sme už v polroku vedeli, či bude potrebné zasiahnuť príspevkom z mestského rozpočtu na prevádzku tohto zariadenia," dodala Jakubíková.

Zmena výšky úhrad sa nedotkla Kombinovaného zariadenia sociálnych služieb mesta Partizánske Oáza a doplnkových služieb. Nový cenník vstúpi do platnosti 1. apríla.

V Domove je 87 klientov, ktorí sú v pobytovej službe, denný stacionár má zase kapacitu osem osôb. ZOS má kapacitu 25 miest, jeho ročný rozpočet predstavuje približne 234.000 eur, doplatok mesta na túto službu je vo výške asi 30.000 eur.