Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Umelcov v TSK bude centrálne evidovať Trenčianske osvetové stredisko

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Podľa riaditeľky TNOS Žanety Matúšovej evidencia ponúkne na jednom mieste možnosť prezentovať sa a následne predviesť svoje umenie v inom kúte kraja aj za jeho hranicami.

Trenčín 24. februára (TASR) - Umelcov v oblasti folklóru, hudby, spevu, tanca, divadla, výtvarníctva, fotografie, filmu a videa v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) bude centrálne evidovať Trenčianske osvetové stredisko (TNOS) v Trenčíne, príspevková organizácia zriadená TSK. Registrácia má vytvoriť priestor pre mladých, začínajúcich, amatérskych, ale aj tradičných umelcov.

Novela zákona o kultúrno-osvetovej činnosti ustanovila povinnosť vzniku krajskej organizácie, ktorá vedie evidenciu v oblasti kultúrno-osvetovej činnosti na území samosprávneho kraja. V TSK sa takouto organizáciou stalo TNOS schválením dodatku k zriaďovacej listine ešte koncom minulého roka.

Podľa riaditeľky TNOS Žanety Matúšovej evidencia ponúkne na jednom mieste možnosť prezentovať sa a následne predviesť svoje umenie v inom kúte kraja aj za jeho hranicami. Okrem toho, evidencia umožní ktorýmkoľvek organizátorom kultúrnych podujatí priamo osloviť zaevidovaných umelcov, ktorých služby by radi využili.

Evidencia je bezplatná, verejne dostupná a čoskoro bude aj v elektronickej forme. Umelci Trenčianskeho kraja sa môžu evidovať priebežne, vyplnením formulára, ktorý je k dispozícii na stiahnutie na stránke TNOS. Organizácia plánuje k rýchlejšej evidencii vytvoriť na svojej stránke aj elektronický formulár už koncom februára 2016 a spracovať základnú evidenciu umelcov do konca marca 2016.

TSK má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti tri osvetové strediská a Centrum tradičnej kultúry na Myjave. V minulom roku osvetové strediská pôsobiace v Trenčianskom kraji zorganizovali spolu 716 podujatí, TNOS v Trenčíne pripravilo 175 podujatí, Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi 226 podujatí, Považské osvetové stredisko v Považskej Bystrici 201 podujatí a Centrum tradičnej kultúry v Myjave zrealizovalo 114 aktivít záujmovej činnosti.