Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Zomrel architekt územného plánu mesta Žilina Antonín Stuchl

Ilustračné foto Foto: TASR

V roku 2008 získal Stuchl Uznanie za zásluhy o rozvoj a reprezentáciu mesta Žilina za vynikajúce tvorivé výkony v oblasti urbanizmu a spracovanie územnoplánovacej dokumentácie mesta Žilina.

Žilina 21. júla (TASR) - Autor územnoplánovacej dokumentácie mesta Žilina z roku 1968 Antonín Stuchl zomrel 20. júla 2016 vo veku 94 rokov. TASR o tom informovala Erika Mikulová z Mestského úradu v Žiline.

V roku 2008 získal Stuchl Uznanie za zásluhy o rozvoj a reprezentáciu mesta Žilina za vynikajúce tvorivé výkony v oblasti urbanizmu a spracovanie územnoplánovacej dokumentácie mesta Žilina. "Pre naše mesto bol významným človekom, ktorý napomohol k jeho rozvoju. Rodine a pozostalým vyjadrujeme úprimnú sústrasť," povedal zástupca primátora mesta Žilina Patrik Groma.

Antoním Stuchl sa narodil 15. novembra 1921 v Bratislave. Po ukončení štúdia na Katedre architektúry a pozemného staviteľstva ČVUT v Prahe a krátkom pôsobení v Štátnych lesoch v Prahe prišiel v roku 1950 pracovať do žilinského Stavoprojektu.

"V roku 1965 ho na základe konkurzu poverili spracovaním územného plánu Žiliny a v roku 1968 navrhol územný plán Žiliny s dominantným postavením samostatných peších ciest a peších námestí. Je autorom platného Smerného územného plánu Mesta Žilina z roku 1980," dodala Mikulová.