Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

UNB: Operačný stôl pre neurochirurgiu na Kramároch sme zaobstarali

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Poslanci parlamentného výboru pre zdravotníctvo sa budú v utorok situácii na neurochirurgii v nemocnici na bratislavských Kramároch podrobne venovať.

Bratislava 22. januára (TASR) – Chýbajúci operačný stôl na Klinike neurochirurgie Nemocnice akademika L. Dérera na bratislavských Kramároch vedenie Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB), pod ktorú pracovisko patrí, dodalo v pondelok (21.1.). TASR o tom informovala hovorkyňa UNB Eva Kliská.

Riaditeľka nemocnice Renáta Vandriaková tak podľa vyjadrení "bezodkladne" riešila situáciu s operačnými stolmi, ako sa o probléme dozvedela. "Pracovná skupina, ktorú zriadila riaditeľka UNB, navrhla postup riešenia. Návrh bol konzultovaný aj s prednostom kliniky neurochirurgie, docentom Andrejom Šteňom, ktorý s navrhovaným postupom riešenia súhlasil. V rámci konkrétneho riešenia sa dohodli na zapožičaní operačného stola, ktoré potrvá po dobu úspešne ukončeného procesu verejného obstarávania operačných stolov," vysvetlil námestník pre zdravotnú starostlivosť Nemocnice akademika L. Dérera Alexander Mayer.

O chýbajúcich stoloch informovali verejnosť prostredníctvom otvoreného listu zdravotnícki pracovníci neurochirurgie ešte v polovici januára. List bol adresovaný poslancom Národnej rady (NR) SR. O odklade operácie vážne chorého pacienta sa riaditeľka UNB mala dozvedieť až z medializovaných informácií.

"Snahou vedenia nemocnice je postupnými opatreniami, ako je nákup zdravotníckej technológie, obnova a modernizácia prístrojov, zariadení a priestorov jednotlivých pracovísk, zvyšovať kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Zároveň zabezpečiť adekvátne podmienky pre lekárov a ďalších zdravotníckych pracovníkov, ktoré sú nevyhnutné pri poskytovaní kvalitnej zdravotnej starostlivosti našim pacientom," uzavrela riaditeľka Vandriaková.

Poslanci parlamentného výboru pre zdravotníctvo sa budú v utorok situácii na neurochirurgii v nemocnici na bratislavských Kramároch podrobne venovať. Klinika neurochirurgie sa považuje za jedno z najvýznamnejších neurologických pracovísk na Slovensku, realizuje sa tam aj výučba budúcich lekárov. Zdravotníci v liste upozornili nielen na pokazené operačné stoly, ale aj na chýbajúce technické vybavenie aj potrebný personál. Nezdá sa im ani ďalší plán rozvoja neurochirurgie v hlavnom meste.

Opozičná poslankyňa Jana Cigániková (SaS) žiadala pre situáciu zvolanie mimoriadneho zdravotníckeho výboru, šéf výboru Štefan Zelník (SNS) je zas toho názoru, že problém majú riešiť najmä nemocnica a ministerstvo zdravotníctva. O situácii však plánoval hovoriť aj so šéfkou rezortu Andreou Kalavskou (nominantka Smeru-SD). Tá už deklarovala, že sa robí všetko pre to, aby neurologická klinika mala potrebné vybavenie čo najskôr.