Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Únia žien Slovenska sprístupnila výstavu veľkonočných motívov

Ilustračné foto Foto: TASR - Roman Hanc

Šikovné ženy priniesli vlastnoručne vyrobené kraslice, veľkonočné motívy z drôtu, čipky, pedigu a prírodného materiálu.

Prešov 7. marca (TASR) – Dnešným otvorením výstavy veľkonočných motívov, ktorú pripravila Okresná organizácia Únie žien Slovenska v Prešove, sa začína v metropole Šariša cyklus veľkonočných aktivít. Ženy prezentujú svoje zručnosti v ručných prácach. Ako uviedla pre TASR zástupkyňa prešovskej pobočky Únie žien Slovenska a jedna z organizátoriek Anna Janigová, podarilo sa im zmobilizovať 65 šikovných žien.

Priniesli vlastnoručne vyrobené kraslice, veľkonočné motívy z drôtu, čipky, pedigu a prírodného materiálu. Výstava je verejne prístupná v sále Čierneho orla v Parku kultúry a oddychu. Dnešný program bude pokračovať oslavami Medzinárodného dňa žien a vyvrcholí vyhlásením súťaže Žena roka za prešovský región.

Hovorkyňa prešovskej radnice Veronika Kmetóny Gazdová uviedla, že Veľká noc je okrem svojej duchovnej podstaty aj inšpiráciou pre malých umelcov či remeselníkov, ktorí tvoria v základných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta.

Už na budúci týždeň - 15. marca sa uskutoční Prvý veľkonočný jarmok Základnej školy na Lesníckej ulici v priestoroch školy so začiatkom o 14.00 h. Bude to prezentácia remesiel s veľkonočnou tematikou. V Základnej škole na Bajkalskej ulici chystajú na 22. marca 12. ročník veľkonočného jarmoku, ktorý bude mať podobu tvorivých dielní prezentujúcich tradičné i zmodernizované remeslá. Záujemcovia ich nájdu v priestoroch školy od 14.00 h.

V Prešove sa uskutoční v dňoch 17. – 25. marca aj siedmy ročník súťažnej výstavy Najkrajšia kraslica, medovník. Verejnosť sa môže prísť pozrieť na kombináciu zručnosti a fantázie v pracovných dňoch od 7.30 do 15.00 h do priestorov Útvaru osvetovej činnosti v budove Divadla Jonáša Záborského.

Mesto už tradične chystá na Veľký piatok (25.3.) so začiatkom o 10.00 h Živú krížovú cestu na pešej zóne. Program pripravujú dobrovoľníci z farnosti Prešov – Nižná Šebastová a združenia OÁZA – nádej pre nový život.