Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

UNIKÁTNE FOTOGRAFIE: Dedinské zakáľačky za dávnych čias

Domáca zakáľačka na Záhorí je rodinným sviatkom. Foto: TASR / Drahotín Šulla

Vďaka portálu Vtedy.sk prinášame unikátne dobové fotografie z archívu TASR s originálnymi popiskami.

Bratislava 15. januára (Teraz.sk) - Keď napadol sneh na polia a nedalo sa pracovať, nastal čas na zábavu. Bolo zvykom, že sa cez zimu usporadúvali nielen svadby, ale aj zabíjačky. Práve zabíjačka bola spoločenskou udalosťou, na ktorej sa zišla rodina aj priatelia.

Od rána sa pracovalo a zima sa zaháňala "tekutým svetrom“. Po zabíjačke dostal každý svoju výslužku v podobe klobásy, hurky či jaterničky. Čo sa dialo na pravých dedinských zakáľačkách si pozrite na historických fotografiách, ktoré vám prináša Teraz.sk.


.
Na snímke sú zábery zo slávnostnej chvíle zakáľačky v Jure pri Bratislave.
Foto: TASR / P. Leginský


Čo by to bolo za hospodára, ktorý neprivítal Vianoce a Nový rok bez domácej klobásy a iných pochúťok, 23.12.1965.
Foto: TASR / Koloman Cích


Samotný zabíjačka sa začína príchodom majstra mäsiara, ktorý ošípanú porazí, očistí a rozporcuje na drevenom ráme .
Foto: TASR / Koloman Cích


Niekoľko záberov zo zakáľačky na dedine. Ošípanú vo vrelej vode očistí od srsti.
Foto: TASR / K. Cích


Keď je ošípaná očistená, vytiahne ju na takzvaný rám, kde ju prerežú na polovicu a zbavia vnútorností.
Foto: TASR / K. Cích


Zimné mesiace sú obdobím zakáľačiek na našich dedinách. Na tejto padol za obeť 250-kilový bravček.
Foto: TASR / P. Leginský


Porcovanie ošípanej na drevenom ráme, 20.01.1985.
Foto: TASR / Drahotín Šulla


S príchodom zimy nastal čas domácich zakáľačiek.
Foto: TASR / Koloman Cích


Po tieto dni nie je zvláštnosťou pri prechádzke po dedine zacítiť vôňu jaterníc, krvavničiek a iných dobrôt, 23.12.1965.
Foto: TASR / K. Cích


Domáca zakáľačka na Záhorí je rodinným sviatkom. Domáca linka na výrobu klobás, 20.01.1985.
Foto: TASR / Drahotín Šulla


Hoci sa zakáľačka oproti minulosti zmodernizovala, príprava tradičných jedál sa doteraz zachováva. Vyberanie škvariek z horúcej masti, 20.01.1985.
Foto: TASR / Drahotín Šulla


V Prievoze doviezli muži na trh čerstvé bravčové mäso, slaninu a chutné domáce výrobky zo zabíjačky, 23.09.1954.
Foto: TASR / Viliam Přibyl