Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Regióny

Univerzita A. Dubčeka prichádza ako prvá v SR so zdieľanými skútrami

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Študenti či zamestnanci budú môcť používať zariadenia prostredníctvom mobilnej aplikácie.

Trenčín 13. apríla (TASR) - Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka (TnUAD) spúšťa systém univerzitných zdieľaných elektrobicyklov a skútrov. Zamestnancom a študentom majú uľahčiť presúvanie sa po meste. TnUAD je prvou univerzitou na Slovensku, ktorá má systém zdieľaných zariadení. Informovala o tom hovorkyňa univerzity Lucia Petríková.

Elektrobicykle a skútre sú umiestnené priamo v areáloch fakúlt TnUAD, univerzita tak okrem podpory mobility chce prispieť aj k ochrane životného prostredia. Elektrobicykle sú vybavené veľkým úložným priestorom a pohodlným nastupovaním. Využívajú kombináciu pohonu cez pedále s výraznou pomocou elektromotora.

"Študenti budú mať k dispozícii 15 skútrov a 30 elektrobicyklov. Rozmiestnené sú po fakultách univerzity, aby sa študenti mohli jednoduchšie presúvať medzi jednotlivými budovami. Univerzita získala prostriedky na zriadenie stanovísk v sume 266.010 eur pomocou projektu Zelená revitalizácia a podpora udržateľnej mobility," uviedol rektor TnUAD Jozef Habánik.

Študenti či zamestnanci budú môcť používať zariadenia prostredníctvom mobilnej aplikácie. Nájdu si najbližšie zariadenie a to sa im načítaním QR kódu na riadidlách alebo na zámku prostredníctvom aplikácie automaticky odomkne. Po skončení jazdy sa zariadenie pripojí do nabíjačky a zamkne. Celkovo Trenčianska univerzita disponuje tromi nabíjacími stojanmi.