Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Univerzita Konštantína Filozofa spolupracuje s Pekinskou univerzitou

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Na základe podpísanej dohody bude možná široká spolupráca v podobe výmeny študentov a pedagógov medzi oboma univerzitami.


Nitra 5. mája (TASR) - Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre (UKF) ako prvá slovenská univerzita uzavrela bilaterálnu dohodu o spolupráci s Pekinskou univerzitou zahraničných štúdií (BFSU). Uzavretie dohody je vyústením viacerých rokovaní o konkrétnych formách spolupráce, ktoré inicioval rektor UKF Ľubomír Zelenický v spolupráci s referátom pre mobility a medzinárodné vzťahy, informovala Jana Krajčovičová z UKF. Na základe podpísanej dohody bude možná široká spolupráca v podobe výmeny študentov a pedagógov medzi oboma univerzitami, organizovania rôznych podujatí, konferencií, či publikovania vedeckých článkov v časopisoch.

„Dohodli sme sa aj na spolupráci v rámci projektu Erasmus+ KA107. Tento projekt je zameraný na mobilitu študentov a zamestnancov vysokých škôl s krajinami mimo EÚ a EHP. Čínska univerzita vyjadrila aj o takúto formu spolupráce veľký záujem,“ povedala Anita Ivanková z referátu pre mobility a medzinárodné vzťahy.

Pekinská univerzita je jednou z najstarších čínskych univerzít zameraných na cudzie jazyky. Vyučuje sa na nej najväčší počet cudzích jazykov v celej Číne, v súčasnosti celkovo 67 jazykov vrátane všetkých oficiálnych jazykov Európskej únie. Patrí medzi ne aj slovenčina, ktorú už štyri roky vyučuje pracovník Katedry slovenského jazyka Filozofickej fakulty UKF v Nitre Marián Macho.

„Počas posledných 60 rokov sa BFSU stala vzdelávacou inštitúciou profesionálov, ktorí sa špecializujú na menej používané európske jazyky, ako i národnou základňou pre regionálne, jazykové a kultúrne štúdiá a dôležitým sprostredkovateľom čínsko-európskeho vzdelávania a kultúrnej výmeny,“
skonštatoval Macho. Cieľom univerzity je podporovať kvalitných študentov s viacjazyčnou kompetenciou a rozsiahlym know-how. Okrem osvojovania si jazykových zručností jej študenti absolvujú tiež kurzy regionálnych a národných štúdií, prípadne kultúrne štúdiá. Väčšina z nich strávi jeden alebo dva semestre štúdia v zahraničí. Okrem toho, že všetci študujú angličtinu ako druhý jazyk, väčšina z nich absolvuje v rámci jazykovej prípravy aj štúdium tretieho a štvrtého jazyka.

Získaniu schopnosti komunikovať v slovenskom jazyku na požadovanej úrovni má pomôcť letná jazyková škola pre čínske študentky slovenského jazyka, ktorá sa uskutoční od 12. do 17. júna tohto roka na pôde UKF v Nitre. „V spolupráci s Jazykovým centrom na Filozofickej fakulte UKF v Nitre sme pripravili bohatý program. Dopoludnia študenti absolvujú výučbu a konverzáciu v slovenskom jazyku, popoludní kultúrne aktivity,“ informovala Ivanková. Obidve univerzity majú záujem o úzku spoluprácu, pripravujú viaceré formy kooperácie. Jednou z nich je aj ponuka uceleného magisterského štúdia slovenského jazyka pre čínskych študentov.