Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Urologická klinika v Košiciach ponúka pacientom na urológii nadštandar

Foto: TASR/František Iván

Urologická klinika Univerzitnej nemocnice L. Pasteura urologické služby v celom rozsahu, od základných až po najvyššie špecializované, pre celý región východného Slovenska.

Košice 19. júla (TASR) - Pacienti Urologickej kliniky Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) v Košiciach budú môcť od piatka 20. júla využívať dve nadštandardné izby.

Tie prerobili z pôvodne trojposteľových izieb a pacienti získajú v nich okrem súkromia aj sociálne zariadenie, nábytok a televízor. Izby budú zároveň klimatizované.

"Klinika použila prostriedky z Neinvestičného fondu pre rozvoj urológie, kde verejnosť môže aj naďalej prispievať ľubovoľnou čiastkou alebo dvomi percentami z dane," informovala hovorkyňa UNLP Ladislava Šustová.

Pripomenula, že Urologická klinika je moderným pracoviskom s komplexne vybaveným centrom na liečbu litiázy, vrátane prístroja na mimotelovú liečbu konkrementov. Má špičkové endourologické a urodynamické prístroje a moderné andrologické centrum s ojedinelou spoluprácou s centrom asistovanej reprodukcie.

"Má vlastné operačné a endoskopické sály, na ktorých sa vykonávajú všetky typy v súčasnosti používaných urologických operačných výkonov a zavádzajú sa laparoskopické metódy," dodala Šustová.

Klinika vznikla v roku 1949 a v terajších priestoroch na 11. poschodí lôžkového monobloku sídli od roku 1981. Poskytuje urologické služby v celom rozsahu, od základných až po najvyššie špecializované, pre celý región východného Slovenska. Tradičné oblasti – urogynekológia, uroonkológia, detská urológia boli rozšírené o diagnostiku a liečbu inkontinencie moču, neurogénnych porúch močenia, andrológiu, liečbu litiázy a endourológiu.