Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Pre Univerzitný most svitla nádej: Konečne sa dočká rekonštrukcie

Pohľad z Univerzitného mostu smerom na Kalváriu v Nitre. Foto: Dominika Zúborová

Slovenská správa ciest (SSC) plánovala opravu mosta už v roku 2015. Pre problémy pri verejnom obstarávaní sa však stavebné práce nezačali.

Nitra 13. októbra (TASR) – Univerzitný most v Nitre by sa mal po niekoľkoročnom čakaní zrekonštruovať. Nachádza sa na hlavnom ťahu mestom a jeho päťprúdová vozovka i mostné teleso je už dlhší čas v zlom technickom stave.

Slovenská správa ciest (SSC) plánovala opravu mosta už v roku 2015. Pre problémy pri verejnom obstarávaní sa však stavebné práce nezačali. „V tom čase došlo k verejnej súťaži, financovanie zo strany štátu bolo zabezpečené. Bohužiaľ, bola na trhu taká situácia, že pre množstvo práce dodávatelia nemali voľné kapacity a postupne nás dostali až do zimného obdobia, kedy sa už práce nemohli začať,“ vysvetlil generálny riaditeľ SSC Roman Žembera.

V súčasnosti získala SSC peniaze na opravu Univerzitného mosta z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra. Verejná súťaž na dodávateľa prác je vypísaná, rekonštrukcia by sa mohla začať už o niekoľko mesiacov. „Momentálne je situácia na stavebnom trhu odlišná, práce nie je až tak veľa. Počítam, že v priebehu mesiaca budeme mať výsledok verejného obstarávania a začiatkom jari by sme chceli, aby sa tento most začal realizovať. Nič tomu nebráni, finančné prostriedky sú, naprojektované to je, stavebné povolenie je vydané, takže nevidím absolútne žiadny problém v tom, aby most mohol byť na budúci rok hotový,“ uviedol Žembera.

Ako doplnil, stavebné práce by mali trvať približne pol roka. Prebiehať budú vždy na jednej polovičke mosta, druhá bude prejazdná. Úplná výluka dopravy v tomto úseku by podľa Žemberu mala trvať približne 14 dní. „Samozrejme, že budú vyznačené obchádzkové trasy, na ktoré bude doprava presmerovaná,“ doplnil.