Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Regióny

Zaočkovanosť proti HPV vírusu je nízka, hlási UNLP v Košiciach

Snímka z očkovania proti HPV vírusu v zdravotnom stredisku Rovniankova (Petržalka) 17. júna 2022 v Bratislave Foto: TASR - Pavel Neubauer

HPV je rakovinotvorný vírus, ktorý môže spôsobiť rakovinu u oboch pohlaví.

Košice 17. mája (TASR) - Možnosť vakcinácie proti HPV vírusu v Očkovacom centre Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) Košice využilo počas dvoch očkovacích dní 30 ľudí. Ako pre TASR uviedol zástupca prednostu Kliniky infektológie a cestovnej medicíny (KICM) Martin Novotný, ide o nízke číslo korešpondujúce so zaočkovanosťou proti HPV, ktorá je v rámci Slovenska najnižšia práve na východe.

Očkovanie 12-ročných dievčat či chlapcov proti HPV je na Slovensku plne hradené zdravotnými poisťovňami v dvojdávkovej schéme od mája minulého roka. Od tohto termínu sa postupne zvýšil počet zaočkovaných detí v tejto vekovej kategórii. "Od veku 15 rokov je odporúčaná trojdávková schéma. Aj napriek úhrade vakcíny proti HPV pre 12-ročné deti a benefitom, ktoré ponúkajú zdravotné poisťovne pre nepovinné očkovanie, nie je zaočkovanosť na Slovensku porovnateľná s okolitými krajinami," skonštatovala Ingrid Urbančíková z KICM, ktorá je zároveň odborníčkou Ústavu epidemiológie Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a odborníčkou na očkovanie z Detskej fakultnej nemocnice Košice.

HPV je rakovinotvorný vírus, ktorý môže spôsobiť rakovinu u oboch pohlaví. UNLP pripomína, že práve z dôvodu nízkej zaočkovanosti otvorili v závere apríla v areáli nemocnice na Rastislavovej ulici Centrum prevencie proti infekciám spôsobeným vírusom HPV, ktorý ponúka aj program skríningu HPV vírusu u dospelej populácie.

"Vzhľadom na dostupnosť primárnej prevencie je nevyhnutné zvýšiť povedomie ľudí o dôležitosti očkovania proti HPV vírusom," dodal Novotný. Podľa jeho slov nie je očkovanie proti HPV spojené len s prevenciou pred rakovinou krčka maternice. Registrujú totiž zvýšený počet prípadov rakoviny hlavy a krku, ktorých vyvolávajúcou príčinou sú rovnako vírusy HPV. "Máme úžasný nástroj, ktorý môžeme proti onkologickým ochoreniam používať - očkovanie. Ale málo ho využívame, preto chceme oveľa viac šíriť osvetu, a tiež dať možnosť verejnosti, aby tieto služby spojené s prevenciou a ochranou jednoznačne využívala," doplnil.

Bližšie informácie sú zverejnené na webovej stránke UNLP. Záujemcovia o očkovanie proti HPV či skríning sa môžu obrátiť mailom na adresu ockovacie.centrum@unlp.sk.