Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Regióny

Upratovaním prírody i voľbami to žije aj v okolí priehrady vo Zvolene

Na snímke dobrovoľníci v okolí priehrady vo Zvolene čistia prírodu počas volebného dňa v sobotu 30. septembra 2023. Foto: TASR - Silvia Tannhauserová

Ako TASR povedala Timea Cázerová z občianskeho združenia Očami prírody, ktoré akciu organizuje, voliť sa v sobotu po vyčistení lesa chystá aj s rodinou.

Zvolen 30. septembra (TASR) - Ponožky, sklenené poháre i starý lak na nechty našli dobrovoľníci počas sobotného upratovania okolia Môťovskej priehrady vo Zvolene. Okrem toho sa však medzi ľuďmi hovorilo aj o predčasných parlamentných voľbách.

Ako TASR povedala Timea Cázerová z občianskeho združenia Očami prírody, ktoré akciu organizuje, voliť sa v sobotu po vyčistení lesa chystá aj s rodinou. "Premýšľali sme nad tým, koho voliť, aby bolo dobre. Pôjdeme k urnám niekedy podvečer," spomenula. Doplnila, že počas upratovania lesa nad zvolenskou priehradou našla veľa vidličiek. Podľa jej slov pri vode je tiež veľa smetí nielen po rekreantoch, ale aj po rybároch.

Dobrovoľníci zbierali odpadky v pracovných rukaviciach a k dispozícii mali veľké vrecia. Atmosféru pracovnej soboty dopĺňala hudba, ktorú si účastníci púšťali z reproduktora. Viacerí z nich mali na sebe tričká, ktoré prezrádzali ich vzťah k prírode i k ekologickému štýlu života.

Čistiť priestor vo Zvolene prišiel aj Adam Trško. Podľa neho nie je dôležité iba recyklovať a upratovať, hlavné je odpad neprodukovať. "Našiel som veľmi veľa skla, detskú pištoľ i tuby s temperovými farbami. Samozrejme, chystám sa aj voliť," zhrnul s tým, že je treba, aby tak urobili aj ostatní Slováci. Poznamenal, že to netreba nechávať tak, pretože potom rozhodnú druhí, a to podľa neho nie je demokratické.

Recyklácii použitých plastov sa venuje Petronela Čižmáriková s priateľom. Aj oni v sobotu prišli ku zvolenskej priehrade a našli v jej okolí rôzne predmety. "Pracujeme s plastom, ktorý vyzbierame. Vďaka tomu neskončí na skládkach v prírode, ale u nás, my mu tak znovu dáme život," priblížila s tým, že z neho vyrábajú napríklad podložky pod písací papier i hodiny. Uviedla, že do vriec medzi smeti hádzala v sobotu okrem iného aj tiene na oči. "Chystáme sa aj voliť, určite je to veľmi dôležité. Je to naše právo a zároveň povinnosť. Voľby rozhodnú o tom, ako sa budeme mať," ukončila.

Slováci si v sobotu volia nových poslancov do Národnej rady SR. V ére samostatného Slovenska ide o deviate parlamentné voľby v poradí.