Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Upravené koryto Stoličného potoka zlepší protipovodňovú ochranu

Ilustračné foto Foto: TASR - Jozef Poliak

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) upravil koryto potoka v dĺžke takmer 800 metrov.

Bratislava/Modra 27. januára (TASR) - Prívalové dažde by už nemali zaplavovať centrum Modry. Situáciu má zlepšiť úprava tamojšieho Stoličného potoka. Protipovodňová ochrana, ktorá si vyžiadala vyše 2,8 milióna eur, je dimenzovaná na tzv. storočnú vodu s rezervou. Po nadobudnutí právoplatného kolaudačného rozhodnutia v januári 2016 dnes stavbu za účasti ministra Petra Žigu (Smer-SD) odovzdali do užívania.

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) upravil koryto potoka v dĺžke takmer 800 metrov. Takmer na celej upravovanej dĺžke tečie potok popod mesto a pôvodný krytý profil koryta potoka nestačil odvádzať prívalové vody. Potreba rekonštrukcie zakrytého profilu potoka sa ukázala po roku 1990, keď sa začali prejavovať deštrukčné poruchy tehlovej klenby na povrchu miestnych komunikácií. Na mnohých miestach sa v dôsledku dopravného zaťaženia strop prepadával.

"Som rád, že vďaka projektu protipovodňovej ochrany sme zároveň mestu priniesli aj pridanú hodnotu vo forme väčšej stability významnej dominanty Modry. Pri odkrytí pôvodného koryta sa zistilo, že potok vedie inak, ako sa predpokladalo, tesne popri súsoší Ľudovíta Štúra, ktorého 200. výročie narodenia sme si prednedávnom pripomenuli," povedal Žiga.

Na úprave potoka sa pracovalo od apríla do konca novembra 2015. Protipovodňovú ochranu Modry s nákladom v celkovej výške viac ako 2,8 milióna eur realizoval SVP z prostriedkov Kohézneho fondu, štátneho rozpočtu a z vlastných zdrojov.