Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Urgentný príjem v Banskej Bystrici poskytne komplexnú starostlivosť

Na snímke recepcia urgentného príjmu počas oficiálneho uvedenia do prevádzky urgentného príjmu II. typu vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici v utorok 12. februára 2019. Foto: TASR - Dušan Hein

Na Slovensku má byť zriadených celkovo šesť urgentných príjmov typu II. Okrem Banskej Bystrice majú byť dva v Bratislave a po jednom v Košiciach, Poprade a v Žiline.

Banská Bystrica 12. februára (TASR) - Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici spustili v utorok oficiálne do prevádzky urgentný príjem II. typu. Banskobystrická nemocnica sa tak stala prvou nemocnicou na Slovensku, ktorá splnila podmienky Ministerstva zdravotníctva SR pre zariadenia zaradené do minimálnej siete urgentných príjmov II. typu.

"Urgentný príjem typu II bude poskytovať pacientom komplexnú zdravotnú starostlivosť na jednom mieste. Ide teda o výrazný posun v manažovaní zdravotnej starostlivosti pri pacientoch v urgentných stavoch," povedala novinárom ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nom. Smeru-SD), ktorá sa zúčastnila na oficiálnom otvorení prevádzky.

Na "urgentoch" tohto typu budú k pacientovi na lôžku prichádzať špecialisti a všetky potrebné vyšetrenia budú na jednom mieste. "Základnou myšlienkou tohto typu urgentu je to, aby pacient v čo najkratšom čase dostal čo najlepšiu zdravotnú starostlivosť," doplnila ministerka.



Na urgentnom príjme II. typu poskytnú pacientom z Banskobystrického kraja, prípadne aj z iných regiónov, najkomplexnejšiu urgentnú zdravotnú starostlivosť vrátane traumacentra a zvládnutia pacientov s vysoko virulentnými nákazami.

Na Slovensku má byť zriadených celkovo šesť urgentných príjmov typu II. Okrem Banskej Bystrice majú byť dva v Bratislave a po jednom v Košiciach, Poprade a v Žiline. Tieto nemocnice majú čas na splnenie kritérií do 30. júna 2020.

Podľa riaditeľky Rooseveltovej nemocnice Miriam Lapuníkovej, predprípravou na zriadenie urgentného príjmu II. typu bola už rekonštrukcia priestorov samotného urgentného príjmu v roku 2013. "Dobudovať sme ale museli jednotku všeobecnej neodkladnej starostlivosti a chceli by sme ešte toto miesto dovybaviť infekčným boxom s vyšším štandardom," povedala riaditeľka pre TASR.

Na urgentnom príjme II. typu Rooseveltovej nemocnice pracuje aktuálne päť lekárov. Kým doteraz mali na príjme denne okolo 100 až 150 pacientov, teraz počítajú s nárastom na 200 až 250 pacientov denne, v exponovaných dňoch ich môže byť až do 300.