Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Úrodu hrozna vo Valiciach negatívne ovplyvnili mrazy

Ilustračná snímka Foto: TASR/Henrich Mišovič

Tohtoročná úroda nedosahuje priemernú úroveň.

Valice 30. septembra (TASR) – Tohtoročná úroda hrozna v spoločnosti Gemerprodukt Valice, ovocinársko-vinohradníckom družstve v okrese Rimavská Sobota, bola negatívne ovplyvnená mrazmi. TASR o tom informoval predseda družstva František Tóth.

„Zima bola pre nás celkom nepriaznivá. Mali sme tu šesť alebo sedem dní teploty nižšie ako mínus 25 stupňov. Tie zasiahli starú výsadbu viniča. Potom však prišli i jarné mrazy, ktoré zase poškodili mladú výsadbu,“ konkretizoval Tóth, podľa ktorého tohtoročná úroda preto nedosahuje priemernú úroveň. „Je to o niečo slabšie ako priemer,“ špecifikoval.

Časť svojej úrody Gemerprodukt dodáva do vinárskych závodov vo Veľkom Krtíši, zvyšok spracováva vo vlastnom závode v Rimavskej Sobote. „Spracujeme len toľko, koľko vieme predať. V opačnom prípade by sme totiž museli rozšíriť predaj i jeho manažovanie a na to momentálne ešte nemáme dosť síl,“ konštatoval predseda.

Jednou z komodít, ktoré Gemerprodukt vyrába, je i víno, ktoré predáva vo svojej predajni v Rimavskej Sobote. „Ľudia, ktorí si za dlhé roky na naše vína zvykli, si pre ne vždy prídu, lebo vedia, akú kvalitu dostanú. Predajňu teda navštevujú okrem domácich i zákazníci z iných regiónov Slovenska, napríklad z Bratislavy či Košíc,“ priblížil Tóth, podľa ktorého však otvorenie ďalšej predajne v súčasnosti nechystajú, hoci to je jedným z ich dlhodobých plánov.

„Zatiaľ sme však nenašli vhodné priestory. Nechceme už ísť totiž do prenájmu, chceme vlastnú budovu. Máme však odberateľov, napríklad z Revúcej, Rožňavy či Košíc, ktorí naše výrobky pravidelne odoberajú a predávajú vo svojich obchodoch. Pre nás je to jedno z najpohodlnejších riešení, pretože sa nemusíme starať o predaj, dbáme len o kvalitu výrobkov,“ doplnil Tóth.

Družstvo Gemerprodukt Valice pestuje vinič na celkovej výmere 32,5 hektára. Z toho je 5,2 hektára novej výsadby, ktorá má začať rodiť budúci rok.