Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Ústredie práce monitoruje situáciu v košických rómskych osadách

Ilustračné foto Foto: TASR/Roman Hanc

V zimných mesiacoch, keď sú podmienky zhoršené, úrad vykonáva v košickej osade Mašličkovo monitoring v dvojtýždňových intervaloch, pričom sa strieda s terénnymi pracovníkmi magistrátu mesta Košice.

Košice 4. januára (TASR) – Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny v Bratislave tvrdí, že pracovníci z Košíc situáciu v rómskych osadách monitorujú. Za tri dni tam totiž zomreli dve malé deti.

„Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny vykonáva opatrenia na predchádzanie vzniku krízových situácií v rodine a na obmedzenie a odstraňovanie negatívnych vplyvov v zmysle zákona č. 305/2005 Z. z. v znení neskorších predpisov,“ TASR dnes informovala Jana Lukáčová, hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny v Bratislave.

V zimných mesiacoch, keď sú podmienky zhoršené, úrad vykonáva v košickej osade Mašličkovo monitoring v dvojtýždňových intervaloch, pričom sa strieda s terénnymi pracovníkmi magistrátu mesta Košice. „V čase vyšších mrazov alebo iného nepriaznivého počasia zvyšuje frekvenciu monitoringu na jedenkrát týždenne,“ uviedla Lukáčová.

V prípade zistenia, že došlo k ohrozeniu života a zdravia maloletých detí, konajú ihneď. „Úrad okamžite podáva návrh na súd na nariadenie predbežného opatrenia, aby súd nariadil maloleté deti vyňať z rodinného prostredia a umiestniť ich v zariadení na výkon rozhodnutia súdu,“ priblížila Lukáčová.

Podľa jej slov Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Košiciach vykonáva spomínané opatrenia v 11 osadách. Konkrétne v osade Mašličkovo monitorujú situáciu v 45 rodinách.

V piatok 1. januára zomrelo na sídlisku Luník IX pri požiari šesťmesačné dieťa. Záchranári v lokalite Mašličkovo zasahovali i počas víkendu. O život tam prišiel štvormesačný chlapec, ktorého našli doma jeho rodičia bez známok života.