Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Útulok sv. Lujzy de Marillac poskytol za štyri roky 45.895 nocľahov

ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Informácie o tom, ako sa môže verejnosť zapojiť do pomoci ľuďom bez domova, nájdu záujemcovia na stránke organizácie www.depaulslovensko.org.

Bratislava 1. októbra (TASR) – Útulok sv. Lujzy de Marillac, ktorý poskytuje prístrešie a celodennú opateru ľuďom bez domova, funguje už štyri roky. Za ten čas zaevidoval 45.895 nocľahov a vystriedalo sa v ňom 269 klientov. Dnes si pripomína svoje výročie aj výstavou fotografií.

Ako TASR informoval Miroslav Jurík z organizácie Depaul Slovensko, v priestoroch nocľahárne na Ivánskej ceste sa výstava začína dnes o 17.00 h. Pozrieť si ju môže prísť každý, kto chce spoznať prostredie ľudí bez domova. "Fotky zhotovili klienti útulku sv. Vincenta a zachytávajú bežný život okolo nás, ale aj všedný deň v nocľahárni alebo útulku sv. Vincenta," vysvetlil Jurík.

Útulok sv. Lujzy de Marillac, ktorý prevádzkuje organizácia Depaul Slovensko, otvorili 1. októbra 2008. Tá prevádzkuje v Bratislave viaceré sociálne zariadenia pre ľudí bez domova. Verejnosti je asi najznámejšia najväčšia nízkoprahová Nocľaháreň sv. Vincenta de Paul na Ivánskej ceste. Naraz v nej môže prespať až 175 klientov a je známa tým, že prijíma aj klientov, ktorých inde pre alkohol, chýbajúce doklady alebo financie nevezmú.

Keďže nocľaháreň ubytuje ľudí iba na noc a ráno musia všetci priestory opustiť, pred štyrmi rokmi riešila organizácia problém, čo robiť s chorými alebo nevládnymi klientmi. Tí najmä v zime trpia rôznymi chorobami a často museli ísť na ulicu aj s horúčkami. "Stávalo sa tiež, že nám do nocľahárne doviezla sanitka klienta, ktorého prepustili z nemocnice do domáceho liečenia. Keďže nevedeli, kam s ním, skončil u nás," popisuje situáciu spred štyroch rokov Katarína Kupcová. Organizácia preto potrebovala zariadenie, kde by nechala chorých klientov dovtedy, kým sa ich zdravotný stav nezlepší, alebo kým pre nich nevybavia pobyt v nejakom inom sociálnom zariadení. Vznikol preto útulok.

Jurík hovorí, že priemerná dĺžka pobytu jedného klienta v útulku je dva až tri mesiace. Majú tam však aj klientov, ktorí boli v útulku kratšie, alebo naopak takých, ktorí tam strávili viac ako rok. "Klient si za pobyt platí poplatok vo výške od 1 eura do piatich eur za noc, podľa výšky svojho príjmu. Pre tých, ktorí prostriedky nemajú, pomáhajú sociálni pracovníci vybaviť doklady a dávky v hmotnej núdzi," vysvetlil. V útulku tiež klienti dostávajú stravu, sociálne poradenstvo, ošetrenie prostredníctvom agentúry domácej opatrovateľskej starostlivosti a odvoz, prípadne sprevádzanie na lekárske vyšetrenia. Fungujú tam aj tvorivé dielne a amatérske divadlo Depaul. "Dobrovoľníci učia klientov cudzie jazyky alebo prácu na počítači," dodal Jurík.

Informácie o tom, ako sa môže verejnosť zapojiť do pomoci ľuďom bez domova, nájdu záujemcovia na stránke organizácie www.depaulslovensko.org. Momentálne prebieha zbierka šatstva, vítaná je dobrovoľnícka aj finančná pomoc.