Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Regióny

Úrad dal pri skládke v Iži za pravdu prokuratúre

Ilustračná snímka. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Ako uviedla hovorkyňa, prokurátor Krajskej prokuratúry Nitra podal protest, pretože neboli splnené zákonné podmienky pre vydanie rozhodnutia o povolení užívať túto skládku.

Iža 5. januára (TASR) - Úrad pre územné plánovanie a výstavbu (UUPV) SR vyhovel protestu prokuratúry vo veci prevádzkovania skládky tuhého komunálneho odpadu v obci Iža. Informovala o tom hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR a Úradu špeciálnej prokuratúry Zuzana Drobová.

Ako uviedla, prokurátor Krajskej prokuratúry Nitra podal protest, pretože neboli splnené zákonné podmienky pre vydanie rozhodnutia o povolení užívať túto skládku. "Prokurátor zistil, že obec Iža nepostupovala v súlade s ustanovením stavebného zákona, keď v spise nebol dôkaz o tom, že stavba bola zrealizovaná v súlade s projektovou dokumentáciou overenou v stavebnom konaní. Zároveň na parcele, na ktorej mala byť podľa prokurátorom napadnutého kolaudačného rozhodnutia umiestnená skládka, sa už nachádza iná stavba. Rozhodnutie tiež obec vydala bez toho, aby v ňom boli úplne opísané skutkové okolnosti. Právne posúdenie veci v ňom absentovalo úplne," pripomenula Drobová.

Podľa jej slov aj protokol o ústnom pojednávaní, ktorý tvorí podklad kolaudačného rozhodnutia, neobsahoval ani jedno stanovisko dotknutých orgánov verejnej správy a ani zákonom vyžadované porovnanie skutočného realizovania dokončenej stavby s projektovou dokumentáciou. "Oprávnenosť požiadaviek Krajskej prokuratúry Nitra UUPV SR potvrdil. Prokuratúra poukázala na porušenie stavebného zákona a správneho poriadku v rozhodnutí obce Iža a úrad dal prokurátorovi za pravdu," skonštatovala Drobová.

Zároveň doplnila, že vo veci prebieha na Slovenskej inšpekcii životného prostredia konanie o ďalšom proteste prokurátora proti integrovanému povoleniu na prevádzkovanie skládky v Iži. "V tomto konaní zatiaľ Slovenská inšpekcia životného prostredia prvostupňovým rozhodnutím zo dňa 13. decembra 2023 vyhovela protestu prokurátora a zrušila rozhodnutie Inšpektorátu životného prostredia Bratislava o integrovanom povolení pre prevádzku skládky v obci Iža," dodala Drobová.