Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

ÚVO nariadil preveriť ponuku v tendri na obnovu kaštieľa v Rusovciach

Na snímke pohľad na exteriér kaštieľa v Rusovciach Foto: TASR/Štefan Puškáš

Verejné obstarávanie na rekonštrukciu kaštieľa vyhlásili už v polovici decembra 2019, proces brzdilo viacero konaní o námietkach v priebehu jednotlivých etáp súťaže.

Bratislava 5. októbra (TASR) - Úrad vlády (ÚV) SR bude musieť opätovne preskúmať víťaznú ponuku v tendri na rekonštrukciu Národnej kultúrnej pamiatky (NKP), kaštieľa v bratislavských Rusovciach. Rozhodol o tom Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). Na svojom webe informuje, že dôvodom je mimoriadne nízka ponuka, ktorú obstarávateľ podľa ÚVO dostatočne nepreveril.

ÚVO sa stotožnil s námietkou iného uchádzača v súťaži, ktorý poukazoval na podozrenie z porušenia transparentnosti pri verejnom obstarávaní, konkrétne na nedostatočné vysvetlenie mimoriadne nízkej ponuky víťazného uchádzača. S tým sa po preverení predmetu námietky stotožnil aj ÚVO. "Úspešný uchádzač dostatočne neodstránil pochybnosti o reálnosti jeho ponuky a schopnosti riadne plniť predmet zákazky," oznamuje orgán dohľadu vo svojom rozhodnutí zverejnenom na webe ÚVO.

V odôvodnení pripomína, že aj Úrad vlády SR a jeho komisia vyhodnotila víťaznú ponuku, celkovú cenu 104.186.421,96 eura s DPH, vo vzťahu k požadovaným prácam ako mimoriadne nízku. Konkretizuje, že konečná cena úspešného uchádzača je približne o štvrtinu lacnejšia ako priemer konečnej ceny ďalších dvoch ponúk, rovnako tak je o takmer štvrtinu lacnejšia v porovnaní s druhou najnižšou ponukou (135.500.740,86 eura s DPH).

ÚVO taktiež upozornil, že hoci Úrad vlády SR ako obstarávateľ požiadal uchádzača o vysvetlenie mimoriadne nízkej ponuky, nedostal podľa predložených dokumentov adekvátne vysvetlenia, respektíve, že "z obsahu vysvetlenia nie je objektívne možné konštatovať reálnosť cenovej ponuky" a preto takéto vysvetlenie nie je možné považovať za predloženie relevantných dôkazov v zmysle zákona o verejnom obstarávaní.

ÚVO preto nariadilo zrušiť rozhodnutie, ktorým obstarávateľ informoval o výsledku vyhodnotenia ponúk a z hľadiska aspektu mimoriadne nízkej ponuky opätovne podľa zákona posúdiť ponuku uchádzača, ktorú vyhodnotil ako víťaznú.

Verejné obstarávanie na rekonštrukciu kaštieľa vyhlásili už v polovici decembra 2019, proces brzdilo viacero konaní o námietkach v priebehu jednotlivých etáp súťaže.

Cieľom rekonštrukcie kaštieľa v Rusovciach je obnoviť objekt tak, aby mohol byť využívaný na reprezentatívne účely, no zároveň umožniť jeho sprístupnenie aj pre verejnosť. Kaštieľ je v správe ÚV SR. Zámer obnovy schválila vláda v lete 2012.