Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Chorých v čakárňach u lekára ubudlo. Pre chorobu však zavreli škôlku

llustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Najčastejšie ochoreli deti do päť rokov.

Bratislava 5. mája (TASR) - Chorých v čakárňach lekárov ubudlo. Ambulancie tento týždeň nahlásili 32.000 akútnych respiračných ochorení (ARO) vrátane chrípky. Chorobnosť v porovnaní s predchádzajúcim týždňom klesla o 8,3 percenta.

"Najviac chorých bolo v Bratislavskom kraji, najmenej v Trnavskom," povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Najčastejšie ochoreli deti do päť rokov.

Chrípku a jej podobné ochorenia diagnostikovali lekári u 2213 ľudí, chorobnosť klesla o 13 percent. Najviac chorých bolo v Žilinskom kraji, najmenej v Bratislavskom. "Najčastejšie ochoreli deti do päť rokov," povedal Mikas.

Pre chrípkové prázdniny museli zatvoriť jednu materskú školu v Trenčianskom kraji. V rámci aktuálnej chrípkovej sezóny zaznamenali lekári 31 prípadov ťažkého akútneho respiračného ochorenia (SARI), z toho osem bolo smrteľných.

V Trnavskom kraji počet chorých na chrípku v tomto týždni opäť klesol



Po prechodnom náraste počtu chrípkových ochorení zaznamenali zdravotníci v Trnavskom kraji v tomto týždni opätovný pokles pacientov. Spolu bolo v evidencii 4134 chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO), z toho na chrípku 421. Predstavuje to zníženie v prípade ARO o 13,72 percenta a pokles chorobnosti na chrípku o 28,81 percenta.

Najvyššia chorobnosť bola podľa Dagmar Kollárovej z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave zaznamenaná v okrese Piešťany a vo vekovej kategórii detí do päť rokov. Nebolo potrebné zatvoriť žiadne školské ani predškolské zariadenie, u dvoch percent chorých boli zistené komplikácie vo forme zápalu prínosových dutín.

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia klesla v Žilinskom kraji o 1,4 %



Chorobnosť v skupine akútnych respiračných ochorení (ARO) klesla v 18. kalendárnom týždni v Žilinskom kraji v porovnaní s predchádzajúcim týždňom o 1,4 percenta, čo predstavuje 1359,9 chorých na 100.000 obyvateľov. TASR o tom informovala Gabriela Košecká z oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Žiline.

Chorobnosť klesla najmä v okrese Bytča (-30,7 percenta) a vo vekovej skupine od 15 do 19 rokov (-13 percent). Najvyššia chorobnosť na ARO bola vo vekovej skupine do päť rokov (3790 chorých na 100.000 obyvateľov). "Priebeh ochorení bol komplikovaný u 2,7 percenta chorých, najčastejšou komplikáciou bol zápal prínosových dutín," uviedla Košecká.

O chrípke a chrípke podobných ochoreniach zaevidoval RÚVZ 456 hlásení, čo predstavuje chorobnosť 119,2 chorých na 100.000 obyvateľov. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom klesla chorobnosť o 5,58 percenta. Pokles chorobnosti zaznamenali najmä vo vekovej skupine od 20 do 59 rokov (-36,3 percenta). Podľa okresov zaznamenali pokles chorobnosti najmä v okrese Turčianske Teplice (-63,6 percenta). Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola v skupine do päť rokov (427,05 chorých na 100.000 obyvateľov), dodala Košecká.