Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Kúpanie sa v lete : Jazerá nie sú pre každého

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Treba myslieť na viaceré pravidlá, vyzývajú hygienici. Ide najmä o prírodné vodné plochy, môžu sa v nich premnožiť sinice, hrozí znečistenie odpadmi či fekáliami.

Bratislava 22. júna (TASR) – Na Slovensku pred pár dňami oficiálne odštartovala kúpacia sezóna, potrvá do polovice septembra. Treba myslieť na viaceré pravidlá, vyzývajú hygienici. Ide najmä o prírodné vodné plochy, môžu sa v nich premnožiť sinice, hrozí znečistenie odpadmi či fekáliami.

"Treba si všímať, či voda nie je príliš zakalená, nepriehľadná, nevytvára penu či zelenú kašu. Ak áno, radím vyhnúť sa jej," povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Ľudí by mala odradiť i zapáchajúca naplavenina na plážach, pred kúpaním je vhodné prezrieť si aj okolie vodnej plochy.

Takisto nie je bezpečné kúpať na miestach, kde sa zhromažďujú vodné vtáky, môžu prenášať salmonelu. Voda, v ktorej sa nachádzajú uhynuté zvieratá alebo sú v jej blízkosti vyústené odpadové vody, označil hlavný hygienik SR za tabu.

Vodná plocha so zlou kvalitou vody musí byť označená tabuľou "Zákaz kúpania". Zodpovedný je za to prevádzkovateľ, regionálne úrady verejného zdravotníctva to kontrolujú. Kúpať sa vo vode bez prevádzkovateľa a kontrol vzoriek odborníkmi je podľa Mikasa na vlastnú zodpovednosť. "Ľudia sú o tejto informácii pri vode takisto upozornení," uviedol.

"Kúpačka" v jazerách nie je vhodná pre každého, vyhnúť by sa jej mali ľudia s nízkou imunitou či citlivou a poškodenou pokožkou. Po plávaní je vhodné sa vždy osprchovať a prezliecť sa do suchého oblečenia, ak niekto zostane dlhšie v mokrých plavkách a ochladí sa, hrozia gynekologické a urologické ťažkosti.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva zatiaľ schválili prevádzku siedmich prírodných kúpalísk – Zlaté Piesky, Slnečné Jazerá, Ružiná – pri obci Divín, Pláž Ormet – Teplý vrch, Pláž Drieňok – Teplý vrch, Plážové kúpalisko – jazero Banská Bystrica, Veľká Domaša – Valkov. V štádiu príprav a schvaľovania prevádzky je šesť ďalších.

Prevádzku začali už viaceré umelé kúpaliská v Trnavskom, Nitrianskom, Banskobystrickom kraji. Najmä v severných regiónoch sa pre nestálom počasí začne sezóna v júli. Povolenie na prevádzku má približne 100 umelých kúpalísk z vyše 200, vo vybavovaní je ďalších 50, o schválenie prevádzky nepožiadalo asi 30 kúpalísk.

O tom, či prírodné alebo umelé kúpalisko môže začať svoju prevádzku, rozhodujú hygienici na základe obhliadky priestorov, predloženia prevádzkového poriadku a vyhovujúcej kvality vody.

Aktuálne informácie o stave sledovaných prírodných a umelých kúpalísk na Slovensku možno nájsť na webovej stránke ÚVZ SR a na stránkach regionálnych úradov verejného zdravotníctva.