Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Regióny

Už dnes začínajú Stredoveké dni a noci na Modrom Kameni

Hrad Modrý Kameň Foto: TASR/Jozef Ďurník

Návštevníkov čaká bohatý program spojený so sokoliarskymi vystúpeniami, orientálnymi tanečnicami či rytierskymi súbojmi.

Modrý Kameň 6. júla (TASR) - Nevšednú stredovekú atmosféru v duchu rytierskych súbojov, sokoliarskych vystúpení, orientálnych tanečníc i rozprávkového lesa zažijú počas nastávajúceho víkendu návštevníci Modrého Kameňa. Uskutoční sa tam podujatie s názvom Stredoveké dni a noci na hrade Modrý Kameň.

Ako TASR informoval referent pre múzejnú pedagogiku Slovenského národného múzea - Múzea bábkarských kultúr a hračiek Jaroslav Hanko, počas trojdňového podujatia uvidia ľudia na nádvorí hradu osem rôznych šermiarskych predstavení, dobýjanie hradu, ohňovú šou, orientálne i dobové tance, ale aj prehliadku historických palných zbraní.

"Sokoliari vám predstavia toto historické povolanie s prezentáciou svojich dravcov ako napríklad orliak morský, orol stepný, výr skalný, belaňa tundrová, Harrisov jastrab, sokol rároh, sup bielohlavý alebo krkavec čierny," priblížil jedno z podujatí Hanko. Pútavé prezentácie na hradnej zrúcanine sú spojené s ukážkami preletov a útokov dravcov, možnosťou pristátia dravca na ruke a fotografovanie sa s nimi.

Navyše, lukostrelci v hradnej priekope urobia z návštevníkov drakobijcov, môžu si vyskúšať stredoveké remeslá, napríklad výrobu krúžkovej výzbroje, písanie husím brkom či pečatenie historických listín. Fyzicky zdatnejší môžu absolvovať skúšky obratnosti na stredovekých prekážkach, šikovnosti pri šermiarskom stanovišti, spolupatričnosti pri dobovej tímovej hre, ale aj skúšku odvahy v hradnej pivnici.

Všetci budú mať možnosť ochutnať stredovekú kuchyňu, pečené prasa, tradičné lokše i opojné nápoje. Podujatie sa začína už dnes od 17:00 h a pokračovať bude v sobotu po celý deň a v nedeľu dopoludnia.