Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Už tretí rok si Banskobystričania našli v schránkach manuál o odpadoch

Ilustračné foto. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Zber komunálneho a drobného stavebného odpadu je jednou zo základných funkcií mesta, ktoré chce, aby ľudia poznali a dodržiavali jeho pravidlá.

Banská Bystrica 28. januára (TASR) – Banskobystrická samospráva už tretí rok po sebe dodáva do každej domácnosti v meste pod Urpínom brožúrku, ktorá obsahuje pravidlá nakladania s komunálnym odpadom, harmonogramy jeho zberu, dôležité kontakty či informácie o zbernom dvore. V týchto dňoch by ju už obyvatelia mali mať opäť vo svojich schránkach. TASR o tom informovala Dominika Adamovičová, hovorkyňa banskobystrického primátora.

Zber komunálneho a drobného stavebného odpadu je jednou zo základných funkcií mesta, ktoré chce, aby ľudia poznali a dodržiavali jeho pravidlá.

„Dlhoročný priaznivý trend evidujeme pri triedenom zbere, najmä plastov, skla, kovov, papiera a lepenky, tzv. tetrapakov, ale aj biologicky rozložiteľného a kuchynského odpadu. Ich množstvo medziročne narastá," reagoval Michal Štúber z oddelenia odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev banskobystrického magistrátu.

Podľa neho najmä vďaka aktívnemu prístupu ľudí k triedeniu možno konštatovať pokles množstva zmesového odpadu ukladaného na skládke, a to takmer o 20 percent za posledných desať rokov. Aj to sú výsledky, ktoré hovoria o tom, že obyvatelia sú informovaní a chcú žiť v čistejšom a zdravšom prostredí.