Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Užívatelia drog si môžu dať urobiť v Bratislave test na žltačku

ilustračné foto Foto: TASR

Projekt realizuje občianske združenie Odyseus v rámci svojho programu Chráň sa sám, ktorým už od roku 1998 pôsobí v oblasti terénnej sociálnej práce.

Bratislava 18. júla (TASR) - Ľudia užívajúci drogy si môžu v Bratislave nechať bezplatne urobiť test na žltačku typu C. Takúto možnosť majú do konca novembra, pričom nemusia chodiť do žiadneho zdravotníckeho zariadenia. Testovanie sa robí priamo v bratislavských uliciach.

"Testovanie prebieha v špeciálne upravenom automobile," uviedla pre TASR Soňa Pekarovičová z občianskeho združenia Odyseus. To projekt realizuje v rámci svojho programu Chráň sa sám, ktorým už od roku 1998 pôsobí v oblasti terénnej sociálnej práce zameranej na poradenstvo a výmenu injekčných striekačiek.

"Testovanie je súčasťou výmeny striekačiek a používajú sa pri ňom špeciálne rýchlotesty, pri ktorých stačí odobrať pár kvapiek krvi z prsta. To je výhodou v prípade, ak majú ľudia injekčne užívajúci drogy veľmi zničené žily a nemôžu odovzdať žilovú krv. Navyše výsledok je k dispozícii do 30 minút," spresnila Pekarovičová.

Od mája, kedy sa projekt začal realizovať, využilo možnosť testovania 46 ľudí. "Tento test vie spoľahlivo preukázať, že výsledok na žltačku typu C, teda infekciu HCV je negatívny, doteraz to naši pracovníci mohli potvrdiť 17 ľuďom."

Narkomani nemajú záujem o testy

V prípade reaktívneho výsledku sú sociálni pracovníci schopní užívateľom drog sprostredkovať ďalšie testy v zdravotníckych zariadeniach. Pekarovičová priznáva, že narkomani o to nemajú veľký záujem. "Dôvodom je averzia voči lekárom, zdravotníckym zariadeniam i to, že väčšina z týchto ľudí nemá preukaz poistenca a má dlžobu v zdravotnej poisťovni. Svoje však u týchto ľudí zohráva aj fakt, že by pre ďalšie vyšetrenia museli absolvovať minimálne polročnú protidrogovú liečbu," uviedla Pekarovičová.

Podľa Pekarovičovej je však práve sprístupnenie testovania spolu s výmenou injekčných striekačiek kľúčovým faktorom na zabezpečenie zníženia výskytu infekcie HCV. Podľa oficiálnych výsledkov na Slovensku každý druhý človek injekčne užívajúci drogy žije s touto infekciou. "Okrem toho sú tieto opatrenia finančne efektívne, pretože sú oveľa nižšie ako náklady na liečbu HCV. Tie sa pohybujú okolo 200.000 eur za rok. Náklady na jedného klienta programu výmeny injekčných striekačiek sa pohybujú okolo 200 eur za rok.

Testovania na protilátky hepatitídy typu C potrvá do konca novembra. Realizuje ho Odyseus v rámci projektu Stop HCV, ktorý finančne podporil Nadačný fond Západoslovenskej energetiky v Nadácii Pontis v hodnote 5000 eur. O testovaní ľudí užívajúcich drogy a o prevencii informuje OZ Odyseus na portáli www.drogy.org.