Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Regióny

V areáli hradu Červený Kameň dali do pôvodnej podoby pamätník Pálffyho

Na snímke Hrad Červený Kameň. Foto: TASR- Lukáš Grinaj

Busta bola uložená v depozitári múzea, stala sa zbierkovým predmetom a dlhé obdobie bola verejnosti neprístupná.

Bratislava 24. novembra (TASR) - V areáli hradu Červený Kameň zrekonštruovali do pôvodnej podoby pamätník Štefana Pálffyho, jedného z posledných majiteľov hradu. TASR o tom informovali zo Slovenského národného múzea (SNM) - Múzea Červený Kameň.

"Pamätník tvorí kópia bronzovej busty grófa Štefana Pálffyho z roku 1912 od významného bratislavského sochára Alojza Rigeleho, ktorá bola v priebehu novembra 2023 osadená na už existujúci dobový kamenný podstavec," priblížili z múzea.

Pôvodný pamätník Štefana Pálffyho tvorila fontána z ružového mramoru s bronzovou bustou, ktorá bola postavená v roku 1912 na vtedajšom Čákiho námestí (dnes Komenského námestie) v Bratislave.

Po prvej svetovej vojne bola busta prevezená na hrad Červený Kameň, kde bola umiestnená na novom podstavci priamo na hradnom nádvorí. "Pri prechode vojnového frontu v roku 1945 došlo k poškodeniu busty. V 50. rokoch 20. storočia bola busta demontovaná a verejnosť mala možnosť vidieť už len jej podstavec," dodali.

Busta bola uložená v depozitári múzea, stala sa zbierkovým predmetom a dlhé obdobie bola verejnosti neprístupná. V roku 2023 bola vyhotovená rekonštrukčná kópia pôvodnej busty, čo umožnilo rekonštrukciu pamätníka do pôvodnej podoby.