Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

VIDEO: V areáli Pasteurovej nemocnice je historický francúzsky park

Historický park vo francúzskom štýle je súčasťou areálu Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) Košice na Rastislavovej ulici 43. V parku rastie okolo 1600 stromov, kríkov a živých plotov na ploche takmer 16,5 hektára, základným koloritom a prvkom záhrady je fontána. Park významne napomáha rekonvalescencii pacientov. Foto: TASR – František Iván

Vo vyše 90-ročnom nemocničnom parku rastie 1600 stromov, kríkov a živých plotov na ploche takmer 16,5 hektára.

Košice 27. mája (TASR) – Zvláštnosťou košickej Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) v areáli na Rastislavovej ulici je už od jej založenia v roku 1924 francúzsky park. V súčasnosti je to posledný nemocničný historický francúzsky park na Slovensku.

"Vo vyše 90-ročnom parku UNLP rastie 1600 stromov, kríkov a živých plotov na ploche takmer 16,5 hektára. Park je veľmi vhodnou oddychovou zónou pre pacientov i návštevníkov," uviedla dnes pre novinárov hovorkyňa nemocnice Ladislava Šustová.



Nemocničný park je vysadený vo francúzskom štýle aj s výsadbou a úpravou kríkov do rôznych tvarov. Kedysi tu stáli skleníky, ktoré sa využívali na pestovanie zeleniny pre nemocničnú kuchyňu a kvetín pre výsadbu v parku. "Základným koloritom, ktorý sa pokladá za prvý a základný prvok francúzskej záhrady, je fontána, ktorej patrí prvenstvo v pôvodnej výstavbe základne parku ešte pred rokom 1924. O presnom dátume postavenia tejto dominanty nejestvujú žiadne dobové doklady. Vďaka starostlivosti zamestnancov UNLP je fontána zachovaná a funkčná dodnes," priblížila Šustová.

Zo vzácnych drevín v areáli rastú podľa nej napríklad platany javorolisté, ginko dvojlaločné, krušpán vždyzelený, borovica himalájska a zvláštna odroda buka červeného – pokrúteného, ktoré lemujú rohy francúzskej záhrady. V minulosti v nej rástli aj orechy a ovocné stromy. Park bol pôvodne olemovaný lipami a cestičky, ktoré sú stále zachované, boli vysypané bielym štrkom.

Vzácnosťou sú rodiace stromy ginko biloba, ktoré sa na Slovensku, okrem areálu UNLP, nachádzajú už iba v Jasovskom zámockom parku. Osobitnú pozornosť si zaslúži vzácna paulovnia plstnatá, ktorá je chránenou drevinou.

"Park našej nemocnice bol vyprojektovaný premyslene a nadčasovo, na mnohé roky dopredu, podobne ako mestský park pri železničnej stanici, ktorý v 19. storočí volali Košičania botanickou záhradou. Presne tak sa dá nazvať aj park Štátnej nemocnice v Košiciach, ktorý bol ukážkou záhradnej architektúry," dodala hovorkyňa.

Na údržbu záhrady dohliada námestník riaditeľa UNLP pre technicko-prevádzkový úsek Branislav Ropek. "Areál záhrady s fontánou uprostred spríjemňuje prostredie zamestnancom, je skvelou oddychovou zónou pre návštevníkov nemocnice, no predovšetkým tvorí významný prvok rekonvalescencie pacientov, ktorí si v ňom zároveň krátia čas hospitalizácie," skonštatoval.