Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Regióny

V B. Štiavnici dostali žiaci lesníckych odborov novú techniku

Na snímke nová technika pred Strednou odbornou školou (SOŠ) služieb a lesníctva v Banskej Štiavnici v stredu 17. apríla 2024. Foto: TASR - Jana Vodnáková

Riaditeľka školy Viera Gregáňová priblížila, že lesnícke odbory mali v škole najhoršie podmienky a absolútne zastaralú techniku.

Banská Štiavnica 17. apríla (TASR) - Stredná odborná škola (SOŠ) služieb a lesníctva v Banskej Štiavnici sa stala vďaka novému technickému vybaveniu špičkovým centrom pre vyučovanie operátorov harvestorovej techniky. Nové prístrojové vybavenie školy, ale aj rekonštrukciu jej priestorov v hodnote viac ako 3,6 milióna eur, zrealizoval jej zriaďovateľ Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) s podporou iniciatívy Catching-Up Regions a európskych zdrojov.

Predseda BBSK Ondrej Lunter na stredajšom stretnutí s novinármi informoval, že prostriedky boli využité na rekonštrukciu telocvične, jej prepojenie s hlavnou budovou školy, ale predovšetkým na kompletné nové vybavenie odborných učební.

"Máme tu všetko, čo je dnes špičkou techniky v rámci spracovávania dreva nielen v Európe, ale aj na svete. Táto škola sa stáva špičkou, čo sa týka vybavenia v rámci širokého okolia," podotkol s tým, že absolventi sa naučia pracovať s najmodernejšími technológiami, vďaka čomu budú schopní obsluhovať vysoko automatizované technické stroje a dosiahnu tak aj vyššie mzdové ohodnotenie.
Na snímke nová technika pred Strednou odbornou školou (SOŠ) služieb a lesníctva v Banskej Štiavnici v stredu 17. apríla 2024.
Foto: TASR - Jana Vodnáková

Riaditeľka školy Viera Gregáňová priblížila, že lesnícke odbory, ktorých odborný výcvik patrí k najnáročnejším a práca ich absolventov patrí k jedným z najťažších a najnebezpečnejších, mali v škole najhoršie podmienky a absolútne zastaralú techniku. Vďaka projektu na škole pribudli viaceré špeciálne lesné stroje, vrátane lanovky na sústreďovanie dreva v neprístupných terénoch či harvestora, čo je viacúčelový ťažobný stroj. Ide podľa nej o techniku, ktorá zefektívňuje a zjednodušuje prácu, robí ju ľahšou a bezpečnejšou.

Škola podľa Gregáňovej evidovala dopyt po operátoroch pre harvestory, o zaradenie vyučovania týchto prác do učebných osnov ju oslovila aj súkromná firma. "Nemali sme k týmto témam nič, ani učebné texty ani techniku," poznamenala s tým, že po dovybavení sa stala škola špičkovým centrom pre vyučovanie, kde sa budú žiaci lesníckych odborov učiť s novými učebnými textami, najmodernejšími technológiami a ťažkými ťažobnými strojmi pre lesné hospodárstvo.

Ako ďalej uviedla, vo svete je pre tento druh odborného vzdelávania špičkou Fínsko, odkiaľ pri zavádzaní tohto druhu vyučovania čerpala informácie a skúsenosti aj škola.