Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Regióny

V Banskej Bystrici historička priblíži obdobie osmanskej nadvlády

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Historička Helena Gahérová z Mestského múzea v Pezinku porozpráva, ako vyzeral život obyvateľov na uhorsko-osmanskom pomedzí.

Banská Bystrica 20. februára (TASR) – Stredoslovenské múzeum (SSM) v spolupráci s Katedrou histórie Filozofickej fakulty Univerzity Mateja Bela priblíži 22. februára o 17.00 h v Thurzovom dome v Banskej Bystrici éru osmanskej nadvlády na našom území. TASR o tom informovala manažérka SSM Dana Kurtíková.

Historička Helena Gahérová z Mestského múzea v Pezinku porozpráva, ako vyzeral život obyvateľov na uhorsko-osmanskom pomedzí, aký osud čakal na ľudí, ktorí padli do osmanského zajatia, ale aj o tom, prečo bol údel zajatca väčšou tragédiou pre ženy ako pre mužov.

"Život pod osmanskou mocou obyvateľom priniesol dvojité zdanenie, čo znamenalo odvádzanie poplatkov, naturálií a vykonávanie robôt tak uhorským, ako aj osmanským pánom. Neraz bolo výhodnejšie sa s Osmanmi dohodnúť, prijať ich podmienky a platiť im, než riskovať vyplienenie dediny, povraždenie obyvateľov či ich zajatie. Chytaniu zajatcov sa osmanskí vojaci väčšinou venovali, aby profitovali z výkupného a prilepšili si tak k žoldu, ktorý im často vyplácali neskoro," priblížila Gahérová.

Hoci k nám Osmani prichádzali ako nepriatelia, storočie a pol trvajúce susedstvo nenapĺňali len vzájomné boje a krviprelievanie, ale podľa Gahérovej aj také kontakty, ktoré v konečnom dôsledku obohatili rôzne oblasti nášho života.