Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

V Banskej Bystrici je výstava študentských dizajnových prác nábytku

Výstava nábytku a interiéru Foto: TASR/Henrich Mišovič

Výstava semestrálnych a záverečných prác študentov vysokých škôl zo Slovenska a Čiech je zameraná na dizajn nábytku a interiéru.

Banská Bystrica 9. júla (TASR) - Vo vstupných priestoroch Úradu priemyselného vlastníctva (ÚPV) SR v Banskej Bystrici je sprístupnená výstava prác študentov vysokých škôl Slovenskej a Českej republiky zameraná na dizajn nábytku a interiéru. Ako TASR informoval hovorca ÚPV SR Július Šípoš, ide o semestrálne a záverečné práce študentov, ktoré sú výsledkom úspešných projektov realizovaných v akademickom roku 2010/2011. Prezentované boli v rámci minuloročného 7. ročníka medzinárodnej súťažnej prehliadky o Cenu profesora Jindřicha Halabalu, ktorej organizátorom bola Katedra dizajnu nábytku a drevárskych výrobkov Drevárskej fakulty Technickej univerzity vo Zvolene.

Slávnostné ukončenie výstavy je naplánované na 5. septembra a jeho súčasťou bude i komentovaná prehliadka pre verejnosť. O deň neskôr organizátori výstavy pozývajú do ÚPV SR študentov dizajnu, ako aj stredoškolákov, ktorí sa zaujímajú o vysokoškolské štúdium v dizajnérskych študijných odboroch. Bude pre nich pripravený vzdelávací program.

Výstava prác mladých dizajnérov zo SR a Česka bola už tento rok prezentovaná vo Varšave i Berlíne a z Banskej Bystrice poputuje ešte do Maďarska a ČR.

Spomínaná súťaž sa striedavo koná na Slovensku a v Česku, kde ju organizuje Mendelevova univerzita v Brne. Vo vstupných priestoroch ÚPV SR je vystavených do 50 najúspešnejších dizajnérskych prác študentov. Podľa Šípoša zaujme napríklad modulový vešiakový systém. Jeho autorke Jane Kučerovej zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave udelila akademická porota 7. ročníka Ceny profesora Jindřicha Halabalu jednu z hlavných cien za maximálny efekt s využitím minimalistických výrazových prostriedkov a vhodne zvolených materiálov. Výhodou konceptu je flexibilita a estetická variabilita. Pozornosť podľa Šípoša púta aj solitér určený na sedenie pripomínajúci vtáka, ktorý vytvoril Peter Hodbod z Technickej univerzity vo Zvolene a ktorý možno využiť tak v interiéri, ako aj v exteriéri. "Nechýba kolekcia rôznych stoličiek, flexibilná lavička podobná harmonike a zaujmú i nočné a príručné stolíky od Jany Novákovej z Technickej univerzity v Košiciach – ide o hravé interiérové prvky s jednoduchou funkciou a s využitím inovatívnej technológie," pokračoval Šípoš. Na posteroch sú zasa znázornené a modelmi doplnené možné úpravy interiérov, napríklad rekonštrukcia historicko-priemyselného objektu za účelom bývania a podnikania, návrh netradičnej sauny s komplexným prístupom k tvorbe priestoru a podobne.

Šípoš ďalej informoval, že 10. augusta bude súčasťou výstavy workshop pre deti od 7 rokov. Po prehliadke vystavených exponátov pod vedením lektora budú mať možnosť nakresliť či vymodelovať vlastné zariadenie detskej izby.